Аби обговорити перебіг підготовки до виборів у області, особливості та перспективи, голова Чернівецької обласної державної адміністрації Володимир Куліш зустрівся зі спостерігачами місії ОБСЄ, які перебуватимуть в області протягом усього періоду виборів.
Очільник виконавчої влади краю наголосив на важливості діяльності міжнародних спостерігачів на виборах Президента України і відзначив провідну роль цієї організації в спостереженні за виборами. Представники Організації з безпеки і співробітництва в Європі наглядатимуть за дотриманням закону у проведенні виборів та достовірністю результатів. Ближче до виборів до області прибудуть короткострокові спостерігачі ОБСЄ, які працюватимуть у день виборів та спостерігатимуть безпосередньо за процесом.
Принада для туристів
Міжнародний туристичний маршрут «Спільна культурна спадщина: Україна—Румунія» презентували у Чернівцях. Розроблено маршрут у рамках проекту «Популяризація спільної культурної спадщини між спільнотами в транскордонному регіоні Чернівці—Сучава», який впроваджує Чернівецька міська рада у партнерстві з міськими радами міст Сучава та Кимпулунг Молдовенеск Румунії.
Міжнародний туристичний маршрут «Спільна культурна спадщина: Україна—Румунія» складається з двох компонентів: «Буковина в культурному розмаїтті» та «Дорогами буковинських народних ремесел». Перший напрямок об’єднує Народний дім Чернівців і заклад з такою ж назвою з румунської Сучави як центри культурної діяльності національних товариств, унікальні архітектурні та культурні пам’ятки, осередки фольклору, де туристам будуть представлені традиційні обряди та дійства поліетнічної Буковини. Другий напрямок презентує народне мистецтво України та Румунії — включно з музеями, майстернями народних митців, де туристи зможуть не лише спостерігати, як творяться народні шедеври, а й спробувати зробити їх своїми руками. Під час розробки маршруту сформовано банк даних його учасників: садиб зеленого туризму, туристичних об’єктів, фольклорних колективів, садиб народних майстрів.
У планах — продовжити маршрут до Хотина та Кам’янець-Подільського. У презентації Міжнародного туристичного маршруту «Спільна культурна спадщина: Україна—Румунія» взяли участь Генеральний консул Румунії у Чернівцях Татіана Попа, представники міських рад, туристичних агенцій, готелів Чернівецької області та Сучавського повіту.
Створили національний природний парк
Указом Президента України Віктора Ющенка створено Національний природний парк «Черемоський» на території Путильського району Чернівецької області. До нього включено 7117,5 гектара земель, у тому числі 4699 гектарів Державного «Путильського лісогосподарського підприємства», 857 гектарів земель Карпатського державного спеціалізованого лісгоспу АПК, які надаються національному природному парку у постійне користування, а також 1561,5 гектара земель Карпатського державного спеціалізованого лісгоспу АПК, що включаються до складу національного природного парку без вилучення у зазначеного лісгоспу.
Створення адміністрації нового національного парку покладено на Кабінет Міністрів, який має у тримісячний строк затвердити у встановленому порядку Положення про національний природний парк «Черемоський», передбачити у проекті держбюджету на 2010 рік необхідні кошти для забезпечення його функціонування, у 2010—2011 роках вирішити питання щодо вилучення та надання у постійне користування національному природному парку «Черемоський» 5556 гектарів земель, а у 2010—2012 роках — розробити та затвердити Проект організації території національного природного парку «Черемоський», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об’єктів.
На території парку під державною опікою перебуватимуть 44 види рідкісних рослин, понад 120 видів хребетних та п’ять тисяч безхребетних тварин.
Ревнивець поранив співмешканку і застрелився
На території чернівецького підприємства, що на вул. М. Тореза, 46-річний чоловік через ревнощі двома пострілами поранив свою колишню співмешканку, а сам застрелився.
До міліції надійшло повідомлення про те, що невідомі стріляють з пневматичної зброї. На місці події слідчо-оперативна група Садгірського райвідділу встановила: підозрюваний 1963 р. н. у коридорі адміністративного корпусу вдарив рукояткою пістолета по голові чоловіка, який на той момент перебував на підприємстві у виробничих справах. Озброєний чоловік увійшов до кабінету своєї колишньої 37-річної співмешканки та двічі вистрелив у неї з незареєстрованого пістолета травматичної дії калібру 9 мм, а потім поцілив собі у скроню. Стрілець помер на місті, а потерпілу з проникаючим пораненням черевної порожнини госпіталізували до лікарні швидкої медичної допомоги.