У Громадському люстраційному комітеті назвали 50 високопосадовців, які мають бути звільнені згідно із Законом «Про очищення влади». Зокрема, це двоє заступників міністра внутрішніх справ, заступник глави адміністрації Президента, семеро керівників та заступників керівників центральних органів влади, один голова облдержадміністрації, 14 працівників Державної податкової служба, 16 співробітників МВС, шість прокурорів і двоє посадовців Державної судової адміністрації. Про це під час прес-конференції повідомили представники Громадського люстраційного комітету.

На жаль, зазначив голова Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, виконання закону саботують усі чиновники, включно із Президентом Петром Порошенком. За його словами, жоден такий випадок не буде забутий. Він зазначив, що створять відкритий реєстр людей, які уникли люстрації.
Незважаючи на два закони стосовно люстрації суддів, розповів голова комітету, жодного представника Феміди не звільнено. «Ми переходимо в судовий наступ. Уже подано перші позови щодо високопоставлених чиновників, зокрема з Міністерства внутрішніх справ, які повинні бути люстровані. Поки останнього із нашого списку не буде звільнено, ми не заспокоїмося», — сказав він
Директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко нагадала, що перевірка проводитиметься два роки в декілька етапів. «Сподіваємося, спільна робота з Венеціанською комі-сією над змінами до закону надасть можливість відпрацювати цю процедуру. Бо горе для тієї країни, яка живе в процесі люстрації роками. Ми цього не бажаємо, а прагнемо реформувати систему», — наголосила вона.
Днями, за її словами, було звільнено прокурорів Волинської області Вадима Максимова, Печерського району Києва Романа Волошина, Миколаївської області Володимира Комашка. «Це доводить, що активна позиція громади може давати результат», — констатувала урядовець.
Також Т. Козаченко розповіла, що є документи на суддів, які підлягають люстрації, але поки не запрацює Вища рада юстиції, жоден представник Феміди не буде звільнений. «Відповідне рішення може ухвалити тільки парламент, а подати до нього документи має Вища рада юстиції, яка ще не сформована. Цей процес блокується державними інституціями, в тому числі Верховною Радою, яка досі не делегувала своїх кандидатів», — підкреслила вона.

Член Громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції, член робочої групи з доопрацювання закону Карл Волох, голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції, співзасновник Громадського люстраційного комітету Тетяна Козаченко під час прес-конференції на тему: «До річниці створення люстраційного комітету буде названо ТОП-50 «недолюстрованих» посадовців».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.