Загрози та перспективи розвитку туризму в Україні в умовах військової агресії Російської Федерації обговорили учасники виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму в Чернігові (на знімку). У заході брали участь народні депутати, в.о. голови облдержадміністрації Сергій Журман, керівники міст обласного значення, ректори вищих навчальних закладів, представники Чернігівської міської ради, туристичного бізнесу та громадськості. Як зазначалося під час засідання, нинішні реалії туристичної галузі в Україні досить плачевні. Майже вдвічі зменшився потік подорожувальників.

— Щоб розв’язати проблеми і забезпечити розвиток цієї галузі, маємо спільно з органами виконавчої влади, турпідприємствами, громадськістю визначити конкретні кроки до розбудови гілки туризму в Україні, — підкреслив голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний. Він також зауважив, що, незважаючи на складну економічну ситуацію в державі, туризм повинен розвиватися, адже це дасть великі фінансові надходження до бюджету.
Народний депутат України, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова наголосила: все-таки у цій ситуації не треба опускати руки, навіть в умовах агресивних дій РФ туризм необхідно розвивати, як це роблять країни з локальними прикордонними конфліктами. Насамперед сьогодні необхідно долати виклики тотальної дезінформації, ілюзії повномасштабної війни.
— У цьому плані в Чернігові вже дещо зроблено, — зазначив заступник начальника управління стратегічного розвитку міста і туризму Чернігівської міськради Юрій Сухомлин. — Коли білоруси, налякані російським телебаченням, перестали їздити на Чернігівщину, восени минулого року ми організували кілька прес-турів гомельських журналістів. Результат був вражаючий: завдяки пресі на Гомельщині зрозуміли, що в нас спокійно, тихо і «бандерівці» не стріляють. Потік сусідів до Придесення відновився.
Попри це, негативно впливає на розвиток туризму й запровадження низки обмежень на державному рівні. За словами директора департаменту культури й туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Сергія Мойсієнка, обов’язкова реєстрація в ДАІ дитячих груп, що подорожують за межі району, ускладнила процес такого виду туризму. Це одразу зменшило кількість юних подорожувальників до Батурина та Чернігова.
Керівник туристичної фірми Сергій Провозін з обуренням говорив про те, як гальмує розвиток водного туризму в Україні заборона виходити на воду всім плаваючим засобам кожної весни до 20—25 травня на підставі «Правил промислового рибальства у рибогосподарських водних об’єктах України».
— Ми маємо кілька плотів, — повідомив він, — та у святкові дні, з першого по дев’яте травня, змушені простоювати...
На виїзному засіданні парламентського комітету представлено нову модель державного управління галуззю, що передбачає створення Національної ради з питань туризму при Кабінеті Міністрів, розроблення державної програми розвитку туризму до 2020 року тощо.

Чернігів.

Фото автора.