Уряд виділив більш як 5 мільйонів гривень Закарпаттю на утилізацію небезпечної хімічної речовини — преміксу, повідомили «Голосу України» у прес-службі ОДА. Цими днями на території колишньої «Сільгоспхімії» у Берегові почалося перевантаження речовини у спеціальну тару й вивезення. Важливо, що суміш вивозять не тільки за межі області, а навіть країни — до Польщі, на завод «Сапрі Даброва Горниця», який виграв тендер на утилізацію отрутохімікатів з України.
А сама історія з сумнозвісним порошком розпочалася більш як десять років тому, коли приватне підприємство «Озон» завезло премікс. За даними експертизи, проведеної центральною лабораторією Держмитслужби України, він класифікувався як порошкоподібна суміш, яка використовується в певних технологіях і не потребує додаткової екологічної експертизи. Та наприкінці 2004 — на початку 2005 років громадськість з’ясувала, що премікс — то небезпечна суміш, яка загрожує здоров’ю людей і довкіллю. Прокуратура області 2005 року порушила кримінальну справу. А потім було створено міжвідомчу державну комісію, яка мала вивчити всі обставини завезення отрути в Україну. Того само року працівники МНС завантажили частину преміксу у 24 вагони — майже 656 тонн, які зберігаються й досі на залізничних станціях Берегова та Боржави. Фінансувалися ці роботи за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища. Решту преміксу, що знаходився на відкритих майданчиках і у складських приміщеннях, завантажили у спеціальні діжки. Так вони і стояли кілька років. Нині у Береговому та районі знаходяться півтори тисячі тонн небезпечної речовини, з яких майже 847 тонн — у контейнерах на відкритих майданчиках і складських приміщеннях та близько 656 тонн — у залізничних вагонах. За цей час борг перед Укрзалізницею за простій вагонів перевищив 20 мільйонів гривень. З цього приводу залізничники звернулися з позовом до суду.
Щоб очистити область від преміксу, необхідно майже 16 мільйонів гривень. Є надія, що уряд таки профінансує ці роботи до кінця.
 
Ужгород.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Мал. Василя ФЛЬОРКА.