Грант на солідну суму — 235 тисяч євро — отримала територіальна громада міста Липовець спільно з місцевим Благодійним фондом. Це кошти за перемогу в конкурсі грантової програми Євросоюзу «Підтримка політики регіонального розвитку України». Витратять їх на розвиток велотуризму. Чому саме за велосипеди вирішила взятися громада?

— Можливо, для декого це видасться дивним: такі великі гроші підуть на велотуризм, — каже Юрій Станіславський, заступник Липовецького міського голови, один з авторів проекту. — Наш проект так і називався «Розвиток велотуризму у Липовецькому районі». Тобто ми одразу задумували таку справу для громади. Наше містечко, що має статус райцентру, невелике, але знаходиться на перетині транспортних шляхів, що з’єднують західну частину держави з центральною і південною. Та й до обласного центру недалеко — всього 45 кілометрів. А це значить, що до нас можна залучати туристів. Проект розрахований і на нашу громаду, і на туристів з інших регіонів. Наскільки мені відомо, такого виду велосипедного бізнесу не має жоден інший район нашої області.

Активну участь у реалізації проекту бере міський голова Липовця Микола Майданюк.

— Ми неспроста взялися саме за таку справу, — каже співрозмовник. — У нас є свій велоклуб, учасники якого два роки тому здійснили переїзд понад тисячу кілометрів — до столиці Росії. Планували нинішнього року побувати у місті-герої Волгограді. Однак ситуація змінилася. Але задуми далеких велоподорожей ми не відкинули. Про це скажу трохи згодом. Узяли до уваги європейський досвід, де на велосипеді можна побачити навіть керівників міст. На нашу думку, це — перспективна справа. Дехто скептично ставиться до такого задуму. Утім скептицизм зникає, коли дізнаються про перемогу у престижному конкурсі та отримання солідної суми грантових коштів. Це стало ще одним підтвердженням перспективності нашого задуму.

Міський голова наголошує на позитивних аспектах від реалізації проекту. Каже, якби йшлося про промисловий об’єкт, неодмінно зіткнулися б з проблемою екологічних ризиків, а отже, невдоволення громади. Від розвитку велосипедного руху, навпаки, природі — користь, менше забруднюватимуть повітря викидами шкідливих речовин від спалювання бензину.

— Ще один плюс — розширення кругозору громадян, — додає Микола Майданюк. — Люди приїжджатимуть до нас, ми спілкуватимемося з гостями, самі подорожуватимемо. Заплановано велопробіг між нашим містом і містом-побратимом в Естонії Йихві. Його маршрут проляже через Україну, Польщу, Литву, Латвію та Естонію. Організацію велопробігу візьме на себе наша міськрада і Благодійний фонд громади, його голова Микола Обара також є одним з авторів проекту. Подбали й про інформаційний супровід велопробігу. У країнах ЄС його забезпечуватиме асоційований учасник проекту — Асоціація українських організацій Естонії. Під час пробігу планується, зокрема, відвідання Музею велосипеда в латвійському місті Саулкрасти.

За словами міського голови Липовця, є ще один перспективний аспект їхнього проекту — поліпшення інфраструктури міста. Відбудеться реконструкція парку відпочинку у велопарк, реконструкція торговельних закладів та об’єктів соціальної сфери, які будуть прив’язані до маршрутів велотуризму і до велостоянок. Декілька маршрутів уже визначено. Шляхами району проходив у 1846 році Тарас Шевченко під час участі в археографічній експедиції. Є в районі ще один об’єкт, що вже багато років привертає увагу туристів. Йдеться про кратер на місці падіння метеориту. Його досліджують упродовж багатьох років учені з різних країн. Приїздять туристи, щоб оглянути місце падіння, діаметром у майже десять кілометрів. Тут каміння і ґрунт мають незвичний колір, їх часточки беруть на сувеніри. Саме до цих місць планують прокласти веломаршрути. Сподіваються, такі велотури зацікавлять і земляків, і гостей з обласного центру чи інших міст краю.

— Завдяки проекту створимо нові робочі місця, — продовжує Микола Майданюк. — Найперше потрібні будуть кваліфіковані фахівці для роботи у туристичній агенції. Прокат велосипедів, послуги готелю, організація харчування — це теж потребуватиме залучення людей. Відповідно матиме надходження бюджет міста. Що стосується розвитку підприємництва, то міськрада навіть обіцяє на початковому етапі встановити пільгові ставки оподаткування для бажаючих долучитися до туристичного бізнесу.

Наступного, 2015-го, року 13 вересня під час традиційного відзначення Дня міста у Липовці планують провести велосипедне шоу. Цей захід спрямований на підтримку проекту «Розвиток велотуризму у Липовецькому районі». У планах ще один масовий захід — «Всеукраїнський велодень». В останній вихідний травня 2016-го до Липовця мають намір запросити затятих любителів їзди на велосипедах. Під час яскравого свята продемонструють, яку велику користь для громади може мати звичайний велосипед.

 

Вінницька область.

Довідка

Освоєння грантових коштів відбуватиметься протягом двох наступних років. Понад половину суми витратять на реконструкцію міського скверу. За проектом, він нагадуватиме своєрідний велопарк. Решту грошей використають на ремонт шляхів, облаштування веломаршруту, розвиток інфраструктури, закупівлю велосипедів та рекламу туризму. Умовами конкурсу передбачено залучення коштів місцевих громад. Тому проект реалізуватимуть за принципом співфінансування: майже 15 тисяч євро надасть міська рада і 10 тисяч євро — районна, адже обидва органи самоврядування є партнерами проекту.