Відповідь дає жартівливий тест:
1. Чи можете ви завжди сказати з точністю до гривні, скільки грошей у вас у гаманці?
2. Чи вважаєте ви, що взаємні подарунки з приводу днів народження, свят нині робити немає сенсу?
3. Багато хто охоче купує неновий одяг. Ви — серед них?
4. Чи вважаєте ви, що в театр найкраще брати найдешевші квитки?
5. Чи вдається вам щомісяця заощаджувати хоча б 20 гривень?
6. Якби виграли в лотерею велику суму — кинули б роботу?
7. Багато хто твердить, що вигідніше купувати речі тільки дорогі й найкращої якості. Ви теж так вважаєте?
8. Чи отримуєте ви задоволення, коли робите подарунки без жодного приводу?
9. Є люди, які намагаються не купувати речі в кредит. Чи належите ви до них?
10. Іноді кажуть: живемо один раз — не треба відкладати «на випадок нещастя». Ви так вважаєте?
***
Відповідь «так» оцінюється в 10 очок, «ні» — 0. Сума оцінок за 1—5 запитання (сума А) показує, ощадливі ви чи навіть скупі. Сума оцінок за 6—10 запитання (сума Б) показує, щедрі ви чи навіть марнотратні.
Якщо суми однакові, — ви можете бути й ощадливою(им), і щедрою(им). При різних сумах треба відняти меншу від більшої й подивитися, що вийде.
Сума А більше суми Б на 10—20 пунктів: ви належите до людей ощадливих, які витрачають гроші обдумано. Ви не скнара, але любите почуватися матеріально забезпеченою(ним).
На 30—40 пунктів: щедрість не ваша риса. Більшу радість отримуєте ви від самого факту володіння чимось. Ви щиро засмучуєтеся, якщо змушені витратити велику суму.
На 50 пунктів більше: ви скупі. Вашу пристрасть до економії важко пояснити навіть бажанням забезпечити себе на старість.
Сума Б більше суми А на 10—20 пунктів: ви людина чуйна, щедра. Не дуже прив’язані до грошей, але й не кидаєте їх на вітер.
На 30—40 пунктів більше: якщо б ви мали багато грошей, то знайшли б їм застосування! Адже обожнюєте робити покупки, чи не так? Іншими словами, ви живете безтурботно, що називається «одним днем».
На 50 пунктів більше: ви поводитеся з грошима марнотратно. Не відкладаючи, порадьтеся з ким-небудь, хто може навчити вас правильно робити покупки. Інакше вам неминуче доведеться потурбуватися про те, де позичити гроші.