Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія (ЧОДТРК) розпочала цілодобове супутникове мовлення. Кожен охочий у найвіддаленішому куточку України та в будь-якій країні Європи може отримувати найсвіжішу інформацію з Буковини, ознайомитися з новими телепрограмами та телепроектами компанії. Перехід на супутникове мовлення став можливим завдяки сприянню Держкомтелерадіо України й реалізації Комплексної програми розбудови обласної державної телевізійної мережі в області на 2009—2012 роки.
Упродовж останніх років ЧОДТРК готує п’ять основних блоків передач для різних вікових категорій та верств населення і позиціонує себе як сімейний канал. Керівництво каналу переконане, що запровадження супутникового мовлення відкриє доступ до інформаційних ресурсів компанії мешканцям гірських районів Буковини, заробітчанам у різних країнах Європи та сприятиме підвищенню конкурентоспроможності місцевого телепродукту.
Готуються до другої хвилі епідемії
На Буковині триває підготовка до другої хвилі захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, яку епідеміологи прогнозують на кінець січня — початок лютого наступного року. Найімовірніше, тоді найбільше ризикують захворіти діти та молоді люди.
Щоби підготуватися до можливого спалаху захворюваності, до області завезли необхідне обладнання для лабораторних досліджень, формується запас засобів індивідуального захисту, медичних препаратів. «Щойно в область надійде вакцина, розпочнуть добровільне вакцинування буковинців. Тим, хто належить до основних груп ризику, тобто медикам та працівникам, діяльність яких передбачає постійний контакт із людьми, зроблять щеплення безплатно та за особистою згодою», — повідомив голова обласної надзвичайної протиепідемічної комісії — заступник голови ОДА Олександр Грушко.
Розпочинається антитютюнова кампанія
Серед заходів, спрямованих на зменшення шкідливого впливу тютюну на буковинців, — посилення боротьби з незаконним переміщенням тютюнових виробів через кордон, виробництвом та фальсифікацією, забезпечення дотримання підприємствами стандартів якості продукції. Відповідні органи мають забезпечити дотримання визначених законодавством обмежень стосовно куріння у транспорті, громадських місцях, приміщеннях органів державної влади та місцевого самоврядування і посилення відповідальності за порушення таких обмежень.
Освітяни з медиками розроблять теми лекцій, виставок, фестивалів із метою профілактики шкідливої звички та формування здорового способу життя. Для тих, хто хоче позбутися залежності від тютюну, Головне управління охорони здоров’я ОДА до кінця цього року створить єдину телефонну лінію.