Напередодні свят у лісах фіксують факти незаконних вирубок. Лісоруби-аматори зрізають верхівки ялинок та сосонок, «чистять» парки, лісосмуги, заміські зони. Традиційно у ці дні в області проводять операцію «Новорічна ялинка». На заваді губителям лісу стають рейдові бригади у складі працівників лісової охорони, державної екологічної інспекції та співробітників міліції. Не залишаться поза увагою таких бригад і пункти реалізації новорічних ялинок. Тут перевірятимуть документи на придбання та продаж ялинок. А якщо деревця завезено з іншої області, то ще й сертифікат про радіологічний контроль. Здійснюватимуть перевірки транспортних засобів щодо законності придбання та перевезення новорічних ялинок і працівники Державтоінспекції.
До речі, за незаконне вирубування хвойних дерев законодавством передбачена адмінвідповідальність у вигляді штрафу до 170 грн. та відшкодування збитків. Причому розмір збитків залежить не тільки від розміру дерева, а й від сезону. У грудні—січні покарання збільшується втричі (якщо вічнозелені дерева знесені на землях лісового фонду), а якщо ялинку знищено на території населеного пункту, то у чотири рази. Тож, наприклад, за зрубану ялинку з діаметром стовбура біля кореня 20 см порушнику доведеться сплатити відшкодування у сумі 1465 гривень і 170 гривень адмінштрафу.
На переконання першого заступника начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Валентини Токарчук, працівники лісу у справі збереження дерев потребують допомоги не тільки відповідних служб, а й громадськості.
Тим часом лісівники Кіровоградщини планують реалізувати до Нового року понад 40 тис. вирощених власноруч новорічних ялинок і сосон. Саме така кількість визначена за попередніми заявками гуртових покупців. Але якщо цього буде замало, працівники лісу готові задовольнити і значно більші потреби. За інформацією прес-служби обласного управління лісового та мисливського господарства, на лісових плантаціях нині зростає понад 100 тисяч штук хвойних дерев, які спеціально призначені для Новорічних свят.
Традиційно управління проводитиме ярмарки з продажу зелених красунь.
 
Кіровоградська область.