Епідемія грипу, про яку медики попереджали ще у вересні минулого року, ймовірно, розгорнеться в Одесі на-прикінці лютого — на початку березня. Нині вона вже «господарює» в південних районах області. В Ізмаїлі, приміром, на карантин уже закриваються дві школи й чотири дитячі садки. За інформацією Одеського міського управління Головного управління держсанепідслужби в Одеській області, за минулий тиждень на ГРВІ та грип занедужали 5604 одесити. Показник захворюваності ГРВІ та грипом в Одесі наближається до 60. Статистика кількості тих, хто захворів, на жаль, невтішна: грип не щадить ні старих, ні дітей. Епідеміологічний поріг наближається до критичного.

Валерій Титаренко, лікар-інфекціоніст міської інфекційної лікарні, розказуючи про ситуацію, що склалася із грипом в Одесі, навів такі цифри — поріг захворюваності в Одеській області приблизно 69 випадків на 10 тисяч населення. Нині кількість хворих становить 57 на 10 тисяч населення. Чому ми кажемо про це тепер, коли вже відчувається подих весни? Тому що саме в цей час активізувалася захворюваність і в місті, і в районах області.

Звичайно, грипу можна було б уникнути, якби населення у вересні-жовтні вдалося до профілактичних заходів — пройшло вакцинацію. Зробили це лише дехто. А шкода. Процедура вакцинації безплатна і її можна пройти в будь-якій районній поліклініці. Навіть якщо після щеплення людина занедужає на грип, то ризик можливих ускладнень істотно менший, як і тривалість захворювання. Вакцинація дає змогу захиститися й від сезонного грипу, а імунна система встигне набути необхідних захисних властивостей для боротьби з новим вірусом.

Єдина умова під час вакцинації — із собою необхідно мати придбану в аптеці вакцину. Вартість «панацеї» від грипу буде на рівні 100—150 гривень. Але перед щепленням необхідно проконсультуватися з лікарем, тому що вакцина має низку протипоказань і може викликати побічні дії.

Менше контактів — більше шансів перемогти хворобу

В. Титаренко дає практичні поради із запобігання захворюванню грипом. За його словами, слід обмежити контакти із хворими людьми, а тим, хто вже занедужав, — залишатися вдома, щоб не стати джерелом зараження здорових людей. Особливу увагу рекомендується приділити дотриманню гігієнічних заходів: ретельно мити руки з милом, особливо після відвідування громадських місць, під час кашлю й чихання використовувати одноразові серветки, регулярно провітрювати й проводити вологе прибирання приміщень удома й на роботі. Здоровий спосіб життя, правильне харчування, прогулянки на свіжому повітрі й фізична активність також є чинниками, що дають можливість зміцнити здоров’я й запобігти виникненню респіраторних інфекцій. Лікар попереджає: у жодному разі не можна займатися самолікуванням, приймати самостійно антибіотики і противірусні препарати. А в колективах, де є хворі, не слід соромитися носити медичну маску.

Дуже важливо не допускати потрапляння вірусної інфекції на слизові оболонки. Для цього потрібно обмежити контакт з інфікованими людьми. Для захисту від грипу необхідно підвищити опірність організму до інфекції. Повноцінне харчування й регулярні фізичні навантаження зміцнять імунну систему. Особливу увагу слід приділити повноцінному сну й відпочинку, мінімізувати стреси й відмовитися від шкідливих звичок.

Існує так звана екстрена профілактика грипу. Вона ефективна в тому разі, якщо спалах інфекції виник у закритому колективі або в період гострої епідемії. Якщо вакцинація не проводилася, то необхідно прийняти противірусні лікарські препарати. Цей метод профілактики особливо актуальний для людей, які входять у групи ризику.

Як лікуватися у 2015-му?

Як лікувати грип і чи є панацея від вірусного захворювання — актуальне запитання для багатьох учених і мільйонів людей, які з побоюванням чекають на хвилю епідемії грипу-2015. Є безліч методів, ефективних у лікуванні грипу. Але вид лікування залежить від форми захворювання, віку пацієнта й можливих ускладнень. Компетентну пораду й рекомендацію може дати тільки лікар, а поради знайомих, родичів можуть призвести навіть до лиха.

Сьогодні в аптеках Одеси можна купити абсолютно всі ліки, що допомагають перемогти грип. Ціни, щоправда, іноді кусаються й кусаються боляче. Традиційний набір препаратів у різних аптеках коштує по-різному. Їхня середньостатистична вартість приблизно така:

арбідол — 68,75 гривні, терафлю — 149, анаферон — 74,45, оциллококцинум — 181, колдрекс — 48,25, антигриппін — 94,55, фервекс — 112,9, аміксин — 82,7, віферон — 127 гривень.

Як мовиться, недешево. Але хоч-не-хоч, якщо припече, то треба купувати. На хворобі не заощадиш.

Одеса.

КОМПЕТЕНТНА ДУМКА

Людмила КРАСНИЦЬКА, начальник служби епідмоніторинга Одеської обласної СЕС:

— В області зареєстровано віруси грипу Н1N1, Н3N2 і вірус грипу Б. Погодні умови не зупинять вірус, але можуть продовжити його перебування, що істотно збільшить кількість хворих. Медики прогнозували появу саме цих вірусів і були готові до боротьби з ними. Симптоми у вірусів грипу всіх видів однакові. Головний біль, сильна слабкість, швидка стомлюваність, ломота у м’язах, болі в очних яблуках. Від застуди відрізняє грип зазвичай сильний риніт і температура, що швидко зростає. У грипу групи Б ці симптоми можуть бути важчі.

Грип: весняний прорив

Здавалося б, парадоксально, але факт: з наближенням весни і потепління активізувалися грип та ГРВІ. Як повідомили УНІАН у МОЗ, у Вінницькій, Волинській та Закарпатській областях відзначається перевищення епідемічного порогу відповідно на 33, 44,5 та 18,4 відсотка. За звітний тиждень на грип та ГРВІ захворіли 277 178 осіб, із них 64,1 відсотка становлять діти віком до 17 років. Показник захворюваності грипом та ГРВІ (сумарно) серед населення України становить 64,4 на 10 тисяч населення, що на 12,5 відсотка більше, ніж за минулий тиждень.

Найвищий показник захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано в Київській — 107,6, найменший — у Харківській областях — 27,7 на 10 тисяч населення. За звітний тиждень загалом госпіталізовано 7 448 осіб (2,7 відсотка), що на 1,8 відсотка більше, ніж за попередній, із них 67,8 відсотка становлять діти до 17 років. Порівняно з минулим тижнем у восьми регіонах зареєстровано темп приросту захворюваності грипом та ГРВІ більш як 20 відсотків, що є ознакою активізації епідемічного процесу з грипу в країні. Зареєстровано один летальний випадок у Рівненській області, а на Вінниччині від грипу померла чотирирічна дівчинка.

Із регіонів надходять повідомлення про введення карантинних заходів у школах. Частину з них закрито, зокрема в Миколаївській, Тернопільській та інших областях, у всіх середньоосвітніх навчальних закладах припинено заняття на Житомирщині.