Близько 55 відсотків обласного бюджету спрямовані цього року на соціальні виплати населенню.
Як засвідчив звіт облдержадміністрації на сесії обласної ради, з 925 мільйонів гривень видатків за дев’ять місяців нинішнього року на допомогу сім’ям із низьким рівнем доходів та дітям-сиротам перераховано майже 320 мільйонів гривень, 145 мільйонів пішло на пільги та субсидії для малозабезпечених верств населення. Водночас, наголосили на сесії депутати, відчувається гостра нестача фінансів на виконання обласної програми підтримки сім’ї. Зокрема, на соціальне інспектування та супровід кризових родин, у яких склалися важкі житлово-побутові умови.
Було десятеро, стало дванадцятеро
У сім’ї 37-річних мешканців села Демки Драбівського району Олександра та Анжели Кулів знову поповнення. У їхніх семи синів та трьох дочок з’явилося ще двоє сестричок. Батьків та новонароджених близнят привітало подарунками районне керівництво. Загалом на Черкащині проживає понад п’ять тисяч родин, у яких виховується по троє і більше дітей. Десятеро сімей мають більше восьми малюків. Важливо те, що народжуваність в області зростає. У 2005 році на світ з’явилося 10 тисяч 400 хлопчиків та дівчаток, у 2008 році — 20 тисяч 700 новонароджених.
Шведський подарунок
Станція швидкої невідкладної допомоги та муніципальна пожежна команда Сміли отримали подарунки від давнього друга міста, шведського мецената Йоханса Матісоона. Автомобіль медичної допомоги та аварійно-рятувальна машина, що їх презентував місту благодійник, хоч і не нові, однак у відмінному технічному стані. Йохансон Матісоон має намір і надалі допомагати українському місту та його городянам, з якими він постійно підтримує дружні зв’язки.
Обмінялися вітряками
Багаторічна дружба пов’язує старовинний Корсунь-Шевченківський із німецьким містом-побратимом Гіфгорном. Щороку міста обмінюються делегаціями, беруть участь у національних фестивалях і святах. На честь українського міста в Гіфгорні побудовано стилізований ресторан-вітряк — копію етнографічно-розважального комплексу «Вітряк», що височіє при в’їзді до Корсуня-Шевченківського. А нещодавно група бізнесменів із Гіфгорна привезла в подарунок корсунцям великий сучасний електронний годинник. Тепер вартовий часу прикрашає фасад «ратуші» — приміщення міської ради.
Двигуни для ближнього зарубіжжя
ВАТ «Науково-виробниче підприємство «Смілянський електромеханічний завод» виграло тендери на поставку нових двигунів для чотирьох українських залізниць на загальну суму 70 мільйонів гривень. За словами голови правління товариства Євгена Шаповалова, підприємство відправило також до Росії першу партію сучасних двигунів власної розробки для промислових електровозів. Замовлення на високоякісну продукцію смілянських заводчан надійшло з країн Прибалтики, Казахстану, Узбекистану та Монголії.