Жителі Кіровограда шоковані витівкою одного із «любителів тварин». Вигулюючи бійцівського пса, хазяїн розважався тим, що нацьковував його на бездомних щенят. Зазвичай це йому сходило з рук. А того горезвісного ранку перехожі зробили чоловікові зауваження. У відповідь він спустив на чотирьох людей пітбуля і заходився бити їх металевим ціпком.
Двоє чоловіків встигли втекти, решті перепало так, що заледве змогли піднятися. Собака рвав їх хвилин десять, одному з потерпілих дуже пошкодив руки.
Вражені такою жорстокістю, місцеві правоохоронці обіцяють покарати господаря пітбуля. Матеріали передано для порушення кримінальної справи.
Щоб налякати таких любителів собак, місцева влада обіцяє незабаром увести нові правила утримання тварин та створити у Кіровограді реєстр власників чотирилапих друзів, передусім — бійцівських порід.
За рішенням суду пса можуть приспати. А от його хазяїн, найімовірніше, заплатить тільки штраф. Усе-таки дивне в нас законодавство. За ненавмисне каліцтво, завдане людині на виробництві, відповідальний за техніку безпеки може потрапити на певний термін за грати. А бузувір, який умисно натравив на людину спеціально натренованого пса, відбудеться хіба що штрафом та моральним осудом.
За кордоном бійцівські собаки — під контролем. Приміром, 1997 року в Новій Зеландії після низки нещасних випадків було заборонено утримувати пітбультер’єрів, японських тодзі та філа бразилейро. Ці тварини підлягали знищенню, а собаки з домішкою їхньої крові були стерилізовані. В Пекіні заборонили тримати 41 породу собак, серед них — далматинці, німецькі вівчарки і колі. У планах — обкласти псів зростом більш як 35 сантиметрів щорічним збором близько 60 американських доларів. До того ж заборонено заводити більше одного собаки на родину.
З 2005 року не можна тримати пітбультер’єрів та представників інших небезпечних порід у Австралії. До Німеччини та Ізраїлю заборонили завозити таких собак, певні обмеження запровадили і у Франції.
Утім, на вулицях міст і на виставках собак у тому самому Ізраїлі можна зустріти всі перелічені породи, до того ж у досить великій кількості. В Німеччині справді в 2001 році було прийнято «антисобачий» закон, але проіснував він недовго і невдовзі був скасований за рішенням суду як неконституційний.
Тож дискусія на тему «хто кого» триває.