Десятки тисяч гривень поцупили двоє мешканців Дніпропетровська з банкоматів, установлюючи на них накладки. Діяльність зловмисників припинили співробітники управління боротьби з кіберзлочинністю.

Як розповіли в прес-службі ГУ МВС України в області, схему використовували таку: фігуранти виготовляли пластикову панель, колір якої був ідентичним кольору панелі для видачі коштів банкомата. На зворотній частині панелі прикріплювали липку стрічку, на яку приклеювалися кошти під час видачі банкоматом. При цьому прилад установлювали в такий спосіб, що купюри не проходили через купюроприймач банкомата назовні — це призводило до блокування роботи банкомата.
— На екрані банкомата висвічувалося повідомлення про помилки в його роботі, — зазначають у відомстві. — Одержавши таку інформацію, клієнти вилучали карту і йшли до іншого банкомата перевірити баланс і зняти гроші. А в цей час злочинці терміново виймали пластикову панель і прикріплені до неї купюри.
Зловмисники встигли обікрасти клієнтів банку більш як на сорок тисяч гривень. Їх затримали в той момент, коли вони провертали чергову оборудку. Загалом правоохоронці вилучили в злодіїв дев’ять накладок на банкомати.
Відкрито 28 (!) кримінальних проваджень за статтями 185 (крадіжка) і 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж або мереж електрозв’язку) КК України, обвинувальні акти за якими спрямовано до суду. Винним світить провести шість років там, де скористатися банкоматами їм навряд чи вдасться.

Дніпропетровська область.

Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО.