Згідно з документами, наданими для проходження митних процедур з оформлення багатотонного контейнера, що прибув в Одеський морський торговельний порт із Китаю на адресу підприємства, розташованого в Київській області, в ньому мали бути різноманітні дрібні товари домашнього вжитку: сушарки для білизни, пластикові підставки для ванни, ґудзики, манікюрні набори, бігуді тощо, вартістю близько 28 тис. доларів США.

Під час проведення поглибленого митного огляду було виявлено геть інший товар, не заявлений у товаросупроводжувальних документах. Загалом 57 товарних позицій: продукти харчування, саксофони, промисловий молочний сепаратор, меблі, наручні годинники, окуляри, автомобільні запчастини, біжутерія, лікарські засоби...
Більшість товарів містять інформацію тільки китайською мовою, частина — взагалі не ідентифікована. Наприклад, 2700 поліетиленових пакетів з невідомою речовиною, 150 пакетів, в кожному з яких шприц із невідомою речовиною, 600 пластикових банок з написом «Капсули здоров’я Жінка», мішок з невідомою кристалічною речовиною зеленого кольору, пакети й пляшки із сипучими речовинами без маркування. Відсутність сертифікатів якості й безпеки становить потенційну загрозу здоров’ю і навіть життю людей.
Нині слідчим УСБУ в Одеській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про виявлене кримінальне правопорушення, передбачене статтею 201 КК України щодо контрабанди сильнодіючих медичних препаратів, а фахівцями митниці складено протокол про порушення митних правил. Товар вилучено, загальна вартість встановлюється.

Одеса.