Цікаві дослідження провів канадський учений, професор психології Стенлі Корен. Він обстежив собак 79 різних порід, щоб виявити їхній рівень інтелекту. За результатами цих досліджень було складено шкалу розумових здібностей, опубліковану в книзі С. Корена «Інтелект собак». Найрозумнішою породою згідно з цією шкалою виявилася бордер-колі.
Дослідження здібностей різних тварин проводять багато вчених. Так, наприклад, на думку німецьких фахівців, собаки — всупереч давно усталеному погляду, — аж ніяк не найрозумніші тварини. Вони поступаються в інтелекті мавпам, слонам і китам. Серед свійських тварин «найінтелектуальнішими» визнано... свиней. Утім, і незаслужено ображених ослів психологи вважають надзвичайно розумними. Однак (на відміну від свого канадського колеги) найкмітливішими собаками німці називають вівчарок і пуделів, а найдурнішими — афганських хортів.
Німецькі психологи запропонували кілька спеціальних тестів, такий-от екзамен, що допоможе перевірити рівень інтелекту вашого кошлатого друга. Для кішок і собак, наприклад, пропонується такий простий тест: у наповнену водою посудину треба покласти легкий шматочок яких-небудь ласощів. Для початку вашому вихованцеві доведеться навчитися його виловлювати, що, втім, він засвоїть досить швидко. Після цього ласощі варто покласти на дно, під воду. Тільки розумні тварини здогадаються перевернути посудину.
Інший тест німецькі вчені назвали «тест на просіння». Він — складніший, та й часу вимагає більше. Протягом декількох днів поспіль треба давати своєму улюбленцеві чотири види ласощів. При цьому щоразу порція повинна бути однакова (не більше і не менше). Якщо ваш чотириногий друг справді розумний, то незабаром ви помітите, що після одержання цього щоденного раціону відходить від вас, бо розуміє, що більше нічого не одержить. Тварина, що не така розумна, буде постійно просити.
А от для перевірки кмітливості кішки можна скористатися таким тестом. Візьміть чайну чашку й великого розміру кухоль й покажіть їх вашій підопічній. Потім під чашку, так щоб кішка це бачила, покладіть шматочок її улюбленої їжі. Повторіть цю процедуру ще раз, так щоб кішка не бачила. Якщо вона досить кмітлива, то знову вибере для пошуку чашку. Проробивши цей дослід десять разів, потрібно перейти до другого етапу. Сховайте ласий шматочок під кухоль. Розумна тварина, нічого не знайшовши під чашкою, перенесе свою увагу на інший посуд. Якщо вона не надто розумна — припинить пошук.
Для собак тест на кмітливість ще складніший. Станьте зі своїм улюбленцем перед парканом, що відкритий і з правого, й з лівого боку. Киньте за паркан м’яч або ціпок і накажіть вашому чотириногому другові їх принести. Для початку вам необхідно показати тварині, що вона повинна оббігти паркан з правого боку. Коли вона засвоїть цю процедуру, можна перейти до другої частини. Ви йдете до лівого краю паркану й кидаєте м’яч звідти. Розумний собака вибере найкоротший маршрут, тобто оббіжить паркан з лівого боку. Тугодуми ж побіжать за м’ячем старим, уже «набіганим» маршрутом.
Але не кваптеся радіти чи журитися, адже самі психологи визнають, що ці тести не завжди об’єктивні. Від надмірних навантажень з дресирування, від підвищеної вимогливості тварини піддаються стресам. І найвразливіші саме ті, хто «найінтелектуальніший» з них. Для них надзвичайно важлива реакція хазяїна на те, як вони виконують ту чи іншу команду. Тому під час занять з ними потрібно завжди бути спокійним і не вдаватися до примусу. До того ж до проведення занять учені рекомендують дати вашому вихованцеві добре відпочити, і тоді його кмітливість розкриється повною мірою.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.