На березі річки Прут у Чернівцях, поблизу стадіону «Мальва», четверо підлітків виявили три артилерійські 86-міліметрові снаряди часів Першої світової війни вагою майже 10 кг кожен. Хлопці два снаряди обгорнули в знайдені поряд лахміття, а один помістили в поліетиленовий пакет та віднесли до пожежної частини на вулиці Хотинській. Вогнеборці провели роз’яснювальну роботу з підлітками. Їм презентували пам’ятки з правилами поведінки в разі виявлення таких предметів та розповіли, в якій небезпеці було їхнє життя через нехтування цими правилами.
Місцевість, де хлопці знайшли снаряди, обстежили піротехніки ГУ МНС у Чернівецькій області. Вони виявили 9 артилерійських снарядів діаметром 76 мм та 56 снарядів діаметром 152 мм часів Першої світової.
Австрійці забезпечили масками
Перша офіційна гуманітарна допомога прибула в Чернівецьку область від Федеральної землі Австрії Карінтія: 240 тисяч захисних масок на загальну суму 89,5 тисячі євро відтепер убезпечуватимуть буковинців від зараження гострими респіраторними вірусними інфекціями та грипом. Про це повідомив голова обласної надзвичайної протиепідемічної комісії — заступник голови ОДА Олександр Грушко. Захисні маски, які надійшли на Буковину з Карінтії, найімовірніше, використовуватимуть під час другої хвилі спалаху захворюваності, яку епідеміологи прогнозують на січень-лютий наступного року. Маски наразі відвантажено на зберігання в обласній клінічній лікарні. В подальшому, за рішенням обласної протиепідемічної комісії, їх буде передано райдержадміністраціям та місту Чернівці для розподілу, насамперед між навчальними закладами, а також серед працівників транспортної сфери, медичного персоналу, вчительства, всіх працівників, які перебувають у тісному контакті з багатьма людьми. Як повідомив Олександр Грушко, впродовж тижня на Буковині очікують гуманітарної допомоги у вигляді масок, медикаментів, дезінфікуючих розчинів від польських та німецьких партнерів.
На СНІД тестувались безплатно
1 грудня, у Всесвітній День боротьби зі СНІДом та порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми, в Чернівцях на Центральній площі працювала пересувна лабораторія, де кожен бажаючий зміг пройти тест на ВІЛ-інфекцію. За офіційною статистикою, у Чернівецькій області проживає 96 хворих на СНІД та майже 500 інфікованих.