Опалювальний сезон дійшов не до всіх, стверджують кіровоградські журналісти. Їх слова підтверджують жителі Смоліного Маловисківського району — колись процвітаючого шахтарського селища.
Селище Смоліне завдячує своєю появою Смолінській шахті Східного гірничо-збагачувального комбінату. І шахту, і селище названо на честь керівника геологорозвідувальних робіт, під час яких було відкрито місцеве уранове родовище, — Героя Соціалістичної Праці М. Смоліна. З часу, коли урановою рудою наповнили тут першу вагонетку, минуло 37 років. Видобуто понад 60 відсотків розвіданих запасів.
Пік розквіту селища припав на початок 80-х років минулого століття. Соціальна сфера мала три загальноосвітні і музичну школи, два будинки побуту, поліклініку та амбулаторію, будинок культури, дві бібліотеки. Пізніше з’явилися спеціальна медико-санітарна частина, дитячо-юнацький центр. Те, що ще збережено на сьогодні, не опалюється, а отже — не використовується.
З переходом мешканців на автономне опалення послуги централізованої котельні для закладів соціальної сфери та селищної ради стали тут занадто дорогі. Як уже повідомляв «Голос України», частину коштів для розв’язання проблеми вдалося отримати з державного бюджету завдяки сприянню народного депутата України Валерія Кальченка. Хоч гроші надійшли із запізненням, будівництво однієї із двох газових котелень уже розпочато.
Певним чином проблему залагодила б державна програма забезпечення сталого розвитку регіону видобування та первинної переробки уранової сировини на 2006—2030 роки. Якби діяла. Щоб якось зрушити її з місця, після наради, в якій узяли участь представники обласного управління охорони здоров’я, головного управління МНС в області, управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи, державної екологічної інспекції, обласної санітарно-епідеміологічної станції, Смолінської санітарно-епідеміологічної станції об’єкта з особливим режимом МОЗ України, Центральної державної інспекції Державного комітету ядерного регулювання України, територіального управління Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду, а також ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», обласна державна адміністрація вирішила знову порушувати перед Кабінетом Міністрів України питання про фінансування державної програми, а заразом — і проведення екологічної експертизи стосовно оцінки впливу на навколишнє середовище хвостосховища ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».
Тим часом, переймаючись навчанням і здоров’ям дітей та вимагаючи вирішити питання опалення трьох загальноосвітніх шкіл селища, його мешканці почали готуватися до перекриття траси Стрий—Тернопіль—Кіровоград—Знам’янка. Відтермінувати акцію допомогло проведення розширеного засідання штабу з будівництва міні-котелень. Сподіваючись на позитивне вирішення надзвичайно важливого для них питання, люди погодилися чекати. Та чи довго?!
Як повідомив під час засідання штабу в телефонному режимі перший заступник міністра з питань житлово-комунального господарства України Руслан Крамаренко, кошти на виконання заходів з енерго-збереження в житлово-комунальному господарстві мають бути виділені зі стабілізаційного фонду державного бюджету, а там нині порожньо. Тому і затримується будівництво котелень.
Хоча, якщо бути відвертим, кошти у стабілізаційному фонді на такі заходи не передбачалися.
Щоб прискорити вирішення питання, виконуючий обов’язки першого заступника голови ОДА Анатолій Ревенко хоче найближчим часом зустрітися з Першим віце-прем’єр-міністром України Олександром Турчиновим. А депутат обласної ради, директор Смолінської шахти Віктор Коваленко готовий придбати для двох смолінських шкіл за кошти підприємства опалювальні прилади.
Для конструктивного розв’язання зазначених проблем мешканці Смоліного дали владі два тижні...