Закон про «підвищення» соціальних стандартів та відповідні зміни в бюджеті відправлено для аналізу на економічну експертизу. Про це вчора заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів.
Документ «направлено в усі експертні фінансово-економічні кола країни, — повідомила вона. — Направимо ще й іноземним експертам, для того щоб не уряд, а незалежні експерти підтвердили, що закон про соціальні стандарти і бюджет, який був змінений нібито під збільшення соціальних стандартів, — це великий обман для людей, жорстокий і цинічний».
Очільниця Кабміну, водночас, наголосила на необхідності проаналізувати світовий досвід формування рівня зарплат на промислових підприємствах. «Якщо в розвинених країнах заробітна плата становить не менше 50 відсотків виручки промислових підприємств, то в нас цей показник становить 18—23 відсотки, — сказала вона. — Це значить, що ми мусимо у 2010 році дійти до такого рівня складової заробітної плати від виручки підприємства, як у нормальних цивілізованих країнах світу — тобто не менше 50 відсотків».
Уже сьогодні на спеціальному засіданні Кабінету Міністрів планується ухвалити низку рішень про підвищення соцстандартів для інвалідів. «Правильно вибудувана політика для людей з обмеженими можливостями — це справа честі для кожної країни», — підкреслила Прем’єр-міністр.
Учора ж, за словами міністра промислової політики Володимира Новицького, уряд на своєму засіданні прийняв рішення про продовження на один квартал 2010 року дії меморандуму про порозуміння між Кабінетом Міністрів і підприємствами гірничо-металургійного комплексу. Хоч меморандум і не має статусу нормативного документа, він стане основою для розробки та прийняття постанов і розпоряджень з питань розвитку та підтримки гірничо-металургійного комплексу, наголосив посадовець.