Запровадження системи перепусток для перетину лінії розмежування в зоні АТО призвело до черг, скандалів, сімейних драм і народило нові види бізнесу. Пасажири й водії, які їздять через лінію фронту в обох напрямках, діляться особистим досвідом. Наприклад, міжміські автобуси туристичного класу із Донецька до Києва без проблем проходять український блокпост, навіть за відсутності довідок у пасажирів. Щоправда, ціна квитка після запровадження перепусток піднялася на 150 гривень.

«Працюють до останнього відвідувача»

Рейсові автобуси між містами області, розташованими по різні боки лінії розмежування, практично припинили рух. «На Південному автовокзалі раніше був такий натовп за квитками, що черга стояла на вулиці. А зараз людей немає. І автобусів — теж. Дивлюся: стоять автобуси на Москву, Одесу, Харцизьк, Горлівку. І все. У касі продають квитки на Велику Новосілку і два транзитних рейси в бік Краматорська. І все», — поділилася спостереженнями мешканка обласного центру Надія.

«Моя сусідка їхала до потяга до Костянтинівки. Виїздила з Донецька маршруткою від Критого ринку. Водій сказав: мовляв, виїхати можна без перепустки, а назад заїхати — ні. Але перепустку робити дуже довго. Ми з чоловіком здавали документи 20 січня, а отримали через 19 днів», — продовжує співрозмовниця.

Той факт, що координаційні групи з оформлення документів не вкладаються з обробкою поданих заяв у належний 10-денний термін, підтвердив іще один співрозмовник «Голосу України» Дмитро Губанов:

— Подавали документи у Великій Новосілці 19 січня. Коли приїхали через 14 днів, перепустки не були ще готові навіть у тих, хто подавав 13 січня. Нас внесли до якогось списку і сказали чекати. Працюють до останнього відвідувача: перепустки отримали вночі. Разом із нами ночувала група студентів, яким потрібно було до Донецька. Черг дві: одна — здавати документи, інша — забирати. Коли ми стояли, двом людям із черги викликали «швидку».

За ваші гроші відвезуть документи, постоять у черзі і пустять переночувати

Складнощі з виїздом і в’їздом до окупованої території народили нові види «бізнесу». Підприємливі люди в Донецьку беруть 150 гривень за те, що відвезуть пакет ваших документів на український блокпост, звідки їх передають для оформлення перепустки. Щоправда, забирати її потрібно особисто. Одна донецька туристична компанія пропонує послуги «під ключ»: оформлення перепустки в Маріуполі чи Кураховому коштує 800 гривень. Для цього потрібно надіслати до турфірми скан-копії паспорта, ідентифікаційного коду та документа про наявність нерухомості в окупованій зоні.

У Великій Новосілці — бум послуг із надання місць для ночівлі громадян, які приїхали за перепусткою і «застрягли» в черзі. Зняти ліжко у місцевих мешканців можна за 25 гривень. У Маріуполі метикуваті молодики за гроші можуть постояти замість вас за перепусткою, відмічатися під час перекличок, а біля заповітних дверей поступляться місцем.

Є люди, які змушені відмовитися від поїздок через лінію розмежування. Насамперед це пенсіонери: на вільну територію вони виїздили, щоб зняти гроші в банкоматах чи оформити довідку переселенця.

— Приятелька змоталася до Маріуполя машиною, за довідкою переселенця її випустили з Донецька. А назад — не пускають. У машині було четверо таких самих пенсіонерів. Висадили їх на блокпосту. Змушені були платити по 100 гривень за маршрутку до Волновахи. Там жінка ходила і до міліції, і до СБУ — не допомогло. Переконувала: мовляв, у мене в Донецьку діти, онуки, як же я без них? А їй сказали, що як переселенка вона зареєстрована в Маріуполі. І нема чого повертатися. Правдами і неправдами таки дісталася Донецька. Із 2000 гривень пенсії «промотала» 500, — каже донеччанка Ніна Сомова.

Тим часом у пунктах обміну валют в обласному центрі з’явилася нова послуга: видача готівки із картки за 10 відсотків від суми. Незважаючи на «драконівський» відсоток, багато людей користуються такими пунктами, оскільки поїздка на вільну територію тепер обходиться набагато дорожче.

Раніше автобуси з біженцями, яких протягом двох тижнів вивозить із гарячих точок протестантська церква, випускали без вимог перепусток у пасажирів.

 

Донецька область.

До речі

Два автобуси з біженцями із Донецька не випустили з тимчасово окупованої території через відсутність перепусток у пасажирів. Про це повідомив організатор евакуації, пастор Сергій Косяк. «Два автобуси (70—80 осіб) із жінками, дітьми, старими людьми розвернули на блокпосту Збройних Сил України на Курдюмівці й повернули назад. Дві години переговорів з Держслужбою із надзвичайних ситуацій та іншими структурами не дали результату. Дві години люди сиділи і мерзли в автобусах. Після чого військовий підійшов до автобуса і пустив автоматну чергу в повітря, сказав, щоб вони забиралися геть. Водіям нічого не залишалось, як знову дві з половиною години їхати назад і висаджувати людей, які вже були морально вбиті», — розповів волонтер.