Минуло 200 років від дня народження етнографа, фольклориста, композитора Оскара Кольберга, завдяки якому до нашого часу дійшло півтисячі народних пісень, що їх співали у нас у ХVІІІ столітті. Справою життя Кольберга було збирання матеріалів про всі галузі народної культури на території, яку охоплювала тогочасна Польща, куди входила частина нинішніх українських земель, і створення основ нової галузі науки — етнографії. Цю мету він реалізував у багатотомній видавничій серії «Народ, його звичаї, спосіб життя, мова, легенди, прислів’я, обряди, ворожіння, ігри, пісні, музика і танці», присвятивши окрему монографію кожному регіонові — Волині, Поділлю, Поліссю...

Польська родина Кольбергів мешкала по сусідству з композитором Фредеріком Шопеном, і його музика, вочевидь, позначилася на юному Оскарові. Утім, його захоплення мало дещо інший напрям — фольклористичний та дослідницький.

Оскар Кольберг після закінчення Комерційної академії, де, окрім іншого, вивчав композицію та теорію музики, деякий час працював учителем музики. Написав низку творів, розпочав композиторську і концертну діяльність. А в 25-річному віці захопився збиранням музичного фольклору. Це стало найважливішою його справою. Знайшов високооплачувану роботу в Управлінні Варшавсько-Віденської залізниці, а потім в Управлінні дирекції доріг і мостів, зумів накопичити фінанси на видавничу діяльність, дослідження, подорожі. Й узявся збирати та опрацьовувати матеріали народної культури. Зокрема, став автором обробок народних мелодій і танців для фортепіано, видав книжки «Народні пісні в обробці для співу», «Пісні польського народу». Велику наукову цінність мають його багатотомні праці «Народ, його звичаї...», «Етнографічні картини». А ще Кольберг збирав цінні відомості з народної медицини. Звичаям та обрядам українців присвячено його чотиритомну книжку «Покуття», двотомне дослідження «Холмщина».

Особливо багатогранною у Кольберга вийшла етнографічна монографія «Волинь. Обряди, мелодії, пісні. Всі справи», яка з’явилася друком уже після смерті автора і базувалася на дослідженнях Волинського Полісся. Тут, зокрема, описи весіль, обрядові народні пісні (понад півтисячі), казки, прислів’я...

Оскар Кольберг залишив після себе безцінний матеріал для дослідників та усіх, хто цікавиться народними традиціями. 33 томи тільки прижиттєвих видань, 12 тисяч народних пісень, понад 2000 казок, 2700 прислів’їв та приказок, 350 загадок — така народознавча спадщина польсько-українського етнографа.

На знак пошани до праці Кольберга його ім’я присвоєно науково-дослідницькому інституту в польському місті Познань, що займається збереженням культурного спадку, а також філармонії в місті Кельце. У 1974 році було засновано нагороду Оскара Кольберга за внесок у вивчення та розвиток народної культури. До речі, 2014-й указом польського Сейму оголошено у Польщі Роком Оскара Кольберга.

Рівненська область.

Фото з архіву.