У місті-райцентрі Кобеляки на Полтавщині відкрили меморіальну дошку видатному землякові — композитору, диригенту, бандуристу Григорію Китастому. Встановили її на фасаді Центру культури та дозвілля. Вшанувати пам’ять митця прийшли представники районної та міської влади, громадськості. Земляки згадували про нього як про подвижника української справи. Маючи музичний талант від Бога, хлопець із провінційного містечка після навчання у Полтаві та Києві міг стати успішним високооплачуваним виконавцем і творцем тодішнього радянського офіціозу.
Утім, він обрав свій шлях служіння Україні. Спочатку грав на знаковому для неї інструменті, а потім до кінця життя гуртував довкола себе творчі колективи бандуристів. До того ж робив це й у позначені тотальними репресіями проти українства 30-ті роки минулого століття, й пізніше, коли довелося емігрувати на Захід. Відновлена ним у США Українська капела бандуристів імені Т. Г. Шевченка здобула всесвітню славу. І водночас не давала спокою радянським «контрпропагандистам», які глушили наповнені її піснями «забугорні» радіоголоси.
А коли в часи перебудови згадана капела вже без свого фундатора прибула на гастролі в Україну, то саме в її неперевершеному виконанні багато співвітчизників уперше почули і «Ще не вмерла...», і повстанські та інші заборонені пісні, що кликали до боротьби за незалежність нашої держави. Справжнє визнання прийшло до Григорія Китастого, по суті, тільки у 2008 році, коли йому посмертно присвоїли звання Героя України. Через багато десятиліть він повернувся і на свою малу батьківщину.
Полтавська область.