У південній частині Колумбії, там, де з’єднуються потужні хребти Центральних і Східних Кордильєр, лежить містечко Сан-Агустин. Воно відоме як центр району, що одержав назву археологічного парку. Тут зібрано сотні мистецьки вирізаних кам’яних статуй — спадок напівзабутої індійської культури, що процвітала в долині ріки Магдалени тисячі років тому. Радіовуглеводневий аналіз органічних решток засвідчив, що поселення людей були тут за 2300 років до нашої ери, а найранніші статуї датуються першим століттям н. е. Скульптури зображують священних тварин — сов, змій, орлів, а також богів, жерців і вождів.
Рятівні фарби
Поголів’я тюленів біля Шетландських островів безупинно зменшувалося. Браконьєри загрожували повністю винищити цих морських тварин у місцевих водах. Врятувати тюленів — таке завдання мала в 80-х роках минулого сторіччя одна з організацій захисту тварин у Великобританії. Її члени не тільки несли патрульну службу, переслідуючи браконьєрів, а й... обприскували молодих тюленів спеціальною нешкідливою фарбою: позначених тварин добре можна було помітити у воді, а їхню шкіру легко вирізнити на будь-якому розпродажу, де зловмисники намагалися нажитися за рахунок охоронюваних тюленів.
Непереможний очкастий
Коли молодий шведський жокей Курт Андерсон програв чергову скачку, він засумнівався у своєму скакуні. І мав рацію: причина його постійних невдач на іподромі полягала в тому, що в його вірного жеребця Сергесона зіпсувався зір. Встановивши це, Андерсон змайстрував для жеребця особливі окуляри. Але от тільки замість звичайної таблиці з буквами, з допомогою якої перевіряють гостроту зору, Андерссон скористався прапорцями. Він розмахував ними, то відходячи подалі, то підходячи ближче до жеребця. До всього залишається додати, що відтоді, як Сергесон «одяг» окуляри, він не програв жодного забігу. Зрозуміло, аж поки не повісив підкови на цвях.