Більш як на 62 відсотки порівняно з минулим роком зросло у січні—вересні 2009 року виробництво на підприємствах АПК яловичини і телятини свіжої та охолодженої, повідомляють у головному управлінні статистики в області. Збільшився наполовину випуск соняшникової нерафінованої олії та кондитерських виробів, на 40 — м’яса та алкогольних виробів.
Водночас на підприємствах молочної промисловості істотно зменшено виробництво вершків, маргарину, молока, сиру та кисломолочних продуктів. Удвічі скоротився випуск безалкогольних напоїв, консервів зі свинини і яловичини, солоної та копченої риби. Погіршення економічних показників переробної промисловості спричинено передусім зменшенням купівельної спроможності населення, констатують експерти.
Бельгійці планують відкривати у нас підприємство
Бельгійські фермери упродовж кількох днів знайомилися з роботою сільгосптовариств та селянських фермерських господарств Черкащини.
— Гектар землі у нас коштує 13 тисяч євро, — поділився бельгійський фермер Фрейді Докі. — Добра орна земля — утричі дорожче. Займатися цукровим буряком, пшеницею, утримувати молочну череду невигідно, адже прибутки не покривають витрат. Удома ми вже вичерпали ресурси, та й робоча сила у нас дуже дорога. Дехто з нас хотів би відкрити в Україні своє підприємство.
Заклали сад пам’яті
Школярі Кам’янського та Чигиринського районів під егідою студентів-істориків Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького посадили яблуневий сад обабіч братської могили на хуторі Буда. Своєю акцією юні краєзнавці вшанували пам’ять розстріляних фашистами у 1943 році 89 мирних жителів цього лісового поселення. Саджанці та наукову консультацію щодо висадки 89 яблуньок надали працівники Мліївського інституту помології імені Левка Симиренка.
Відроджений з попелу храм
У центрі старовинного козацького села Вільшана Городищенського району завершено будівництво і освячено церкву Покрови Пресвятої Богородиці Київського патріархату. Підняти з попелу зруйнований комуністичним режимом храм допоміг власним коштом народний депутат України, земляк вільшанців Сергій Головатий. Минулої осені парламентарій профінансував спорудження пам’ятника жителям Вільшаної, які загинули у роки Голодомору 1932—1933 років.