Екологічна обстановка та стан водних ресурсів в басейні Південного Бугу продовжують турбувати і місцеве самоврядування, і природоохоронців, і господарників. На часі — науковий підхід до проблем поліпшення екологічного стану басейну. У цьому напрямі може допомогти і співробітництво з розробки проекту управління річковим басейном Південного Бугу зі Шведським агентством з охорони навколишнього середовища.
Басейнова рада Південного Бугу розраховує, що Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, Державний комітет України по водному господарству підтримають клопотання про виділення коштів на розробку технічної документації з виносом в натуру прибережних захисних смуг р. Південний Буг та впорядкування її історичного витоку.
Власне, кіровоградців може порадувати те, що до першочергових заходів, спрямованих на поліпшення екологічної ситуації у 2010 році в Кіровоградській області, віднесено розчищення річки Інгулу (як притоки Південного Бугу), реконструкцію очисних споруд обласної туберкульозної лікарні в с. Івано-Благодатне Кіровоградського району (на притоці Інгулу) та забезпечення виконання урановидобувним підприємством «СхідГЗК» реконструкції очищення шахтних вод Інгульської шахти для припинення скидів в Інгул недостатньо очищених зворотних вод.