Крім того, Верховна Рада України проголосувала за збільшення фінансування армії
 
Позачергове засідання 31 липня
 
Позачергове засідання Верховної Ради України відбулося у закритому режимі. На ньому народні депутати заслухали інформацію міністра оборони Валерія Гелетея про хід антитерористичної операції, розглянули урядові проекти законів про внесення змін до Держбюджету-2014 та Податкового кодексу України щодо секвестру бюджету та збільшення фінансування української армії, зміни до деяких законів України щодо реформування газотранспортної системи та інші питання. Останнім у порядку денному стояло питання про відставку Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Перед голосуванням за вотум довіри урядові та прем’єру в парламенті виступив Президент України Петро Порошенко. Він закликав до об’єднання зусиль глави держави, уряду та парламенту задля посилення обороноздатності країни та обстоювання її цілісності, незалежності та суверенітету.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Олександр Турчинов поставив на голосування пропозицію про проведення засідання у закритому режимі. За це проголосували 239 народних депутатів. Опісля трансляцію було вимкнено, а журналісти перебували у кулуарах парламенту на третьому поверсі в очікуванні брифінгів та коментарів. До парламентських кулуарів на другому поверсі, де ходять депутати, представників ЗМІ не пускали. Перед будівлею парламенту — посилені заходи безпеки.
Першим питанням, згідно з порядком денним, депутати заслухали доповідь міністра оборони України Валерія Гелетея про хід Антитерористичної операції на сході України. Деталі виступу міністра не розголошуються. Свободівець Юрій Сиротюк у коментарі журналістам під час пленарного засідання лише повідомив, що ключовим у виступі В. Гелетея було прохання підтримати парламентом пропозиції уряду збільшити фінансування Збройних Сил України. До того ж депутат додав, що інформацію Міноборони було вирішено заслухати у закритому режимі, щоб нею не могли скористатися терористи. Зі слів Сиротюка, «Свобода» пропонувала перед доповіддю міністра оборони видалити з сесійної зали обранців із фракцій Партії регіонів та комуністів, а розгляд законів про зміни до Держбюджету та Податкового кодексу проводити у відкритому режимі, за участю преси, однак ці пропозиції не було підтримано і не винесено на голосування.
Спочатку парламент проголосував за проект закону про ратифікацію угоди між Україною та Австралією про направлення австралійського персоналу до України у зв’язку з падінням літака «Malaysіa Aіrlіnes» рейсу МН17 в Донецькій області. Цю угоду було підписано 25 липня.
Згідно з текстом угоди, Австралія може направити поліцейський, військовий та цивільний персонал і пов’язані з ними активи в Україну у зв’язку з падінням літака «Malaysіa Aіrlіnes» рейсу MH17. Австралійському персоналу дозволятиметься мати і носити зброю, а також застосовувати силу в межах необхідних для досягнення цілей діяльності, включаючи застосування сили на поразку в порядку самооборони. Австралійський персонал включатиме не більш як 250 озброєних людей.
Народні депутати також ратифікували угоду між Україною та Королівством Нідерланди про міжнародну місію захисту розслідування аварії літака Boeіng 777 «Malaysіa Aіrlіnes» в Донецькій області. Відповідну угоду було підписано 28 липня.
Згідно з угодою, багатонаціональна міжнародна місія захисту розслідування, якою керує направляюча держава (Нідерланди), створюється з метою сприяння збиранню решток та проведенню розслідування падіння авіалайнера Boeіng-777 «Malaysіa Aіrlіnes» у Донецькій області (відповідно до резолюції 2166 Ради Безпеки ООН від 21 липня 2014 р.). Місія складається з військового й невійськового персоналу Нідерландів, Австралії та за необхідності — інших держав, громадяни яких перебували на борту літака рейсу МН17. Персоналу місії дозволяється носити уніформу, мати і носити зброю, а також застосовувати силу в порядку самооборони та для виконання своєї діяльності відповідно до цієї угоди. Чисельність місії становитиме не більш як 700 озброєних осіб персоналу.
Парламент проголосував за секвестр Держбюджету-2014 — за проект закону № 4308а про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо корегування показників). Як повідомив на своїй сторінці у Фейсбук народний депутата від «Свободи» Олександр Аронець, «за» проголосували 305 народних депутатів. Депутати в коментарях повідомили, що із законопроекту вилучено пропозиції уряду — відправляти у неоплачувані відпустки бюджетників, не враховано пропозиції депутатів запровадити воєнний податок для багатих — із заробітків понад 500 тисяч гривень, натомість введено воєнний податок на доходи фізичних осіб — 1,5 відсотка.
Ухваленим парламентом законопроектом № 4308а «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо корегування показників) внесено зміни до бюджету у зв’язку з необхідністю посилення боєздатності держави.
Зокрема, збільшено доходну та видаткову частини Державного бюджету України на 2014 рік, а також одночасно збільшено граничний обсяг державного боргу. Згідно із відповідним законопроектом, додаткові бюджетні доходи запропоновано отримати за рахунок надходжень, зокрема, від: податку на доходи фізичних осіб; плати за користування надрами; програм допомоги Європейського Союзу; акцизного податку; неподаткових надходжень тощо. Водночас запропоновано зменшити видатки на фінансування органів влади та низки бюджетних програм.
Ухваленим Законом № 4309а «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» (щодо удосконалення окремих положень) запропоновано: скасувати пільгове оподаткування податком на прибуток підприємств прибутку суб’єктів готельної діяльності та підприємств галузі електроенергетики, які виробляють електричну енергію виключно з відновлювальних джерел енергії; обмежити пільгове оподаткування податком на прибуток підприємств інститутів спільного інвестування; скасувати оподаткування за зниженою ставкою (10%) прибутку, отриманого від операцій з цінними паперами та деривативами; скасувати звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання лісоматеріалів, паливної деревини, відходів лісопереробної промисловості; скасувати оподаткування за нульовою ставкою ПДВ послуг з перевезення пасажирів швидкісними потягами Інтерсіті+. Окрім того, буде продовжено до 31 грудня 2014 року включно режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з експорту зернових і технічних культур, буде віднесено до алкогольних напої, які сьогодні класифікуються як продукти дієтичного харчування і містять етиловий спирт 8,5% та більше, та встановлено для таких напоїв ставку акцизного податку на рівні горілки — 70,53 грн. за 1 літр 100% спирту, із маркуванням таких напоїв марками акцизного податку; запроваджено оподаткування альтернативних палив; збільшено ставки плати за користування надрами для природного газу, який реалізується не для потреб населення. Тимчасово, до 1 січня 2015 року, буде запроваджено новий загальнодержавний збір — військовий.
Верховна Рада України не підтримала заяву Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка про його відставку. За проголосували лише 16 депутатів, проти — 109. Отож парламент надав прем’єру та урядові вотум довіри.
Перед голосуванням до сесійної зали парламенту допустили журналістів, і перед депутатами виступив Президент України Петро Порошенко.
Він заявив, що сьогоднішнім голосуванням за законопроекти про внесення змін до Держбюджету-2014 та до Податкового кодексу та спрямування додаткового фінансування Збройним Силам України, обранці продемонстрували, що «український парламент і український народ можуть бути єдиними». «І ця єдність є запорукою єдності нашої країни, — наголосив Президент. — І в мене немає жодного сумніву, що ми це демонструватимемо і в подальшому».
Порошенко також заявив, що дострокові парламентські вибори — це вже реальність. «І не тому, що цього хоче хтось із народних депутатів, політиків чи чиновників, — відзначив Президент. — Це тому, що 80 відсотків українців вимагають цього, але це в жодному разі у майбутньому не перешкоджатиме нашій ефективній роботі. Це питання нашої спільної відповідальності. Звичайно, сьогодні нікому не легко. Ані Прем’єр-міністру, який бере на себе величезну частину відповідальності, ані парламентаріям, Президенту теж не легко. Але набагато важче сьогодні українським героям, які захищають честь, незалежність, територіальну цілісність і суверенітет нашої держави. І, переконаний, що сьогодні, коли маємо такі виклики, нам потрібна єдність, надійний уряд і впевнений у тому, що наша спільна ефектна співпраця Президента, уряду і Верховної Ради обов’язково принесе свої плоди».
Після голосування парламентом за вотум довіри урядові, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна ніколи не оголосить дефолт.
Після виступу прем’єра Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов закрив позачергове засідання. Наступне пленарне засідання парламенту відбудеться згідно з календарним планом — 12 серпня.
 
ЦИТАТА
 
Президент України Петро ПОРОШЕНКО:
 
— Наш консолідуючий інтерес — це єдина європейська Україна. Велика мета надихає на великі справи. І готовність Президента, уряду, Верховної Ради до командної роботи є очевидною.
 
Тим часом
 
Під час закритого пленарного засідання деякі народні депутати ділилися своїми думками щодо його перебігу в Фейсбук.
Павло Розенко («УДАР»): «Усі три пункти щодо безоплатних відпусток бюджетників (вчителів, лікарів, науковців, працівників культури та ін.) вилучені з проекту держбюджету. А індексацію пенсій у 2014 році буде відновлено. «УДАР» відстояв свої пропозиції щодо проекту держбюджету. Ніч була важкою. Армія буде профінансована повністю».
Олег Ляшко (позафракційний): «Я вважаю заяву Яценюка про відставку дещо поспішною. Є одне але. Сьогодні Україна у стані війни. Солдат з поля бою не йде. Арсеній — хороший солдат».
 
Дослівно
 
Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:
 
— Сьогодні є дві новини. Перша, що Аргентина оголосила дефолт. І друга, що Україна не оголошувала дефолт, і ніколи його не оголосить.
 
У центрі — Оксана Продан («УДАР»).
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.