Від домашніх пиріжків до... залізничного вагона для перевезення поранених бійців
 
Про допомогу, яку вінничани надають пораненим бійцям і військовим медикам, розповів начальник Вінницького військово-медичного клінічного центру Центрального регіону ЗС України полковник Сергій Петрук.
— Я сам з Вінниччини, добре знаю, що люди у нас милосердні, але не очікував на такий сплеск благодійності земляків, — каже Сергій Петрук. — Допомогу пропонують найрізноманітнішу — від домашніх пиріжків і навіть до залізничного вагона. Один з підприємців повідомив, що готовий надати нам залізничний вагон для перевезення поранених. Вінниця має сполучення і з Дніпропетровськом, і з Харковом, тому ідея заслуговує на увагу. Саме звідти літаком доставляють до нас поранених. Залізницею, звичайно, дешевше. Ми передали таку пропозицію до Міноборони, як на неї зреагують, поки що не можу сказати.
Водночас начальник Центру застерігає від шахраїв, які від імені військових збирають кошти. Щоб не бути ошуканим, радить безпосередньо працювати з Благодійним фондом, створеним при Військово-медичному центрі (телефон керівника фонду і розрахунковий рахунок — у кінці публікації). Перед тим як купувати препарати, інструментарій чи обладнання, радить спочатку обговорити питання з медиками через керівника згаданого Благодійного фонду.
Допомогу, яку вінничани самостійно доставляють військовим, збирають у приймальному відділенні Центру.
Ветеран подарував десантнику мобільний телефон
Небайдужі вінничани щодня приходять до військово-медичного центру. Тут можна побачити учнів, студентів, пенсіонерів. Жінки літнього віку намагаються пригостити поранених домашніми харчами. Чоловік похилого віку з пакетом у руках був розчарований. Йому повідомили, що одягом і білизною бійці забезпечені, тому не взяли принесені речі. Тим часом 80-річний Володимир Шумак дізнався, що в одного з десантників під час бою розтрощило мобілку. Чоловік сказав, що купить. Через деякий час знову прийшов і особисто вручив у лікарняній палаті новенький телефон марки «Самсунг». Десантнику на ім’я Олександр незручно було брати від ветерана подарунок. Однак той сказав, що він теж колишній військовий, майор у відставці. Наголосив, що робить це від щирого серця. Каже, пам’ятає вибухи бомб, скинуті з літаків у перші дні війни. «Не думав, що на старості знову болітиме душа за те, що гинуть молоді люди».
Від банкірів, міліціонерів, підприємців
Головний міліціонер Вінниччини Олег Школьний передав медикам прилад для вакуумної обробки гнійних ран. Вартість апарата 25 тисяч гривень. Вручаючи прилад, повідомив, що кошти зібрали серед працівників міліції. Прилад одразу ж підключили пораненому з 24-ї моторизованої бригади Львівщини, боєць дістав тяжке поранення у ліву ногу під Зеленопіллям.
Представники одного з банків принесли портативний електрокардіограф, вартістю понад десять тисяч гривень.
— Підприємці збирають кошти на придбання дорогого апарата, який дає можливість «бачити» найдрібніші частинки осколків, — каже начальник Центру полковник Петрук. — Коштує такий апарат 55 тисяч євро. Поки що не називатиму тих, хто виявив бажання взяти на себе значні витрати. Коли отримаємо апарат, тоді подякуємо людям. Ще одне недешеве придбання також обіцяли нам представники бізнесу. Йдеться про апарат для штучної вентиляції легенів, вартістю понад двісті тисяч гривень. Майже вся сума зібрана. Тому невдовзі матимемо потрібний апарат, який дасть можливість рятувати життя пораненим.
Потреби Вінницького військово-медичного центру:
1. Апарати для штучної вентиляції легенів
2. Монітори спостереження за станом пацієнтів (одночасно на екран видають сім показників стану пацієнта — температуру, тиск і т. д.)
3. Інфузомати — прилади для чіткого дозування лікувальної речовини через крапельницю (крім надзвичайно точного дозування, дають можливість робити це під час транспортування хворого в автомобілі чи літаку)
4. Електрокардіографи 3-канальні Кард-100
5. Ларингоскопи Ka We, клинки Macіntosh
6. Протипролежневі матраци
7. Тонометри
8. Універсальні шприцеві насоси Перфузор Компакт С
9. Шафа сушильно-метрилізаційна ГП-40
10. ЕхоКГ із черезстравохідним датчиком
11. Дефібрилятори з кардіовектором
12. Шафа медична
13. Добові моніторинги артеріального тиску
14. Реанімаційно-хірургічний монітор 
ЮМ-300
15. Вакуумні насоси для лікування ран
16. Портативні ЕКГ
17. Наркозно-дихальна апаратура
18. Небулайзер (Юлайзер)
19. Для мобільного військового шпиталю, розгорнутого у зоні бойових дій, вкрай потрібен санітарний автомобіль підвищеної прохідності на зразок УАЗ-452.
 
Вінницька область.
 
Фото автора.
 
Реквізити Благодійного фонду Військово-медичного центру:
Код ЄДПРОУ 37159706
Р/р 26005060727956 у Вінницькій філії ПАТ КБ ПриватБанк
МФО 302689
Телефон фонду: (043-2) 59-69-51, голова фонду, помічник начальника Центру — Віталій Степанович Колесюк.
 
80-річний майор запасу Володимир Шумак придбав для десантника Олександра новенький мобільний телефон.