Цьогоріч Олена та Сергій Передерії із Малої Білозерки Василівського району створили дитячий будинок сімейного типу. Вони взяли під своє крило осиротілого племінника та п’ятьох вихованців притулку. Глава родини розповів, що перед тим, як наважитися на таку відповідальну справу, вони з дружиною добре все обдумали, добудували просторий дім, обставили кімнати меблями, побутовою технікою. А от на легкову машину, таку необхідну великій родині, коштів не вистачило. Тому, коли оформляли документи на дітей, обмовились про цю проблему.
В облдержадміністрації до них прислухалися і звернулися з проханням допомогти до голови правління ЗАТ «Запорізький залізорудний комбінат» Олександра Фурмана. До речі, на цьому підприємстві працює глава сімейства. Керівництво підприємства погодилося придбати для Передерїїв за рахунок спонсорських коштів мікроавтобус «Газель».
Коли голова облдержадміністрації Олександр Старух разом з численними гостями завітав до родини, та ще й не з порожніми руками, радості дітлахів не було меж. Вони наввипередки показували свої іграшки, гойдалку, яку змайстрували разом з татом, пригощали пиріжками, котрих напекли дівчатка під керівництвом мами.
— Задля таких хвилин варто працювати, — зізнався Олександр Старух і порадив дітлахам слухатися батьків у всьому, а присутнім керівникам місцевої влади — допомагати таким родинам і надалі.
Нинішнього року в Запорізькій області створено п’ять дитячих будинків сімейного типу, а загалом їх дев’ять. Нарешті вирішилося питання і про пільги для батьків-вихователів. Адже раніше вони були фактично позбавлені права на пенсію, оскільки не існувало ані процедури, ані порядку сплати страхових внесків. Тепер кошти на пенсійні внески включені до субвенції і сплачуються за рахунок державного бюджету.