Щоб ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища у Кіровограді, спецінспекція міста і раніше вдавалася до радикальних заходів. Так почали застосовувати метод «повернення» сміття. Зафіксувавши за допомогою технічних засобів на несанкціонованому звалищі факт вивезення непотребу та з’ясувавши, хто є його власником, такий «крам» повертали прямо під ворота порушникові.
Опісля окремі безвідповідальні громадяни почали позбавлятися відходів порційно — набирають сміття у більш-менш нормальні пакети і залишають їх будь-де на шляху прямування — чи то на роботу, чи в інших справах. Але й тут допомагають нетипові методи. Як розповів керівник спецінспекції міста Віктор Іванов, тепер працівники житлово-комунального господарства шукають у викинутому смітті інформацію про його власника — листи, квитанції тощо. А далі неважко вирахувати й самого господаря сміття.
Звичайно, дієвішим методом була б утилізація твердих побутових відходів, однак у Кіровограді, за наявності вигідних для міста й області проектів сміттєпереробних заводів, роботи з їх будівництва так і не почалися.