Комітет з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства України (щодо забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду).
На засіданні комітету зазначалося, що законопроект (реєстр. №3263) спрямований на гарантування сторонам права на касаційний перегляд справи судом касаційної інстанції шляхом виключення з положень Цивільного процесуального кодексу (ЦПК) та Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ) положень щодо відмови у відкритті касаційного провадження через необґрунтованість касаційної скарги.
Члени комітету наголошували, що проектом закону передбачається внесення змін до статей 218, 222, 325, 328 ЦПК, які регулюють строки та порядок видачі копії повного судового рішення, строк касаційного оскарження та підстави для відмови у відкритті касаційного провадження.
Крім того, проектом пропонується внести зміни до статті 212 КАСУ в частині строку подання касаційної скарги і визначити, що вона подається протягом 20 днів з дня отримання постанови апеляційної інстанції, а також виключити частину 5 у статті 214 цього Кодексу, яка передбачає, що суддя відмовляє у відкритті касаційного провадження з підстави необґрунтованості касаційної скарги.
Під час підготовки законопроекту до другого читання суб’єктами права законодавчої ініціативи було внесено низку пропозицій та поправок.
Зокрема, з метою узгодження статей 209, 222, 294 ЦПК та уніфікації зі статтею 186 КАСУ народні депутати пропонують частину 1 статті 294 ЦПК доповнити реченням такого змісту: «У разі складання повного рішення суду відповідно до частини третьої статті 209 цього Кодексу апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії повного рішення суду».
За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради України.
Завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя Сергій Остапець (праворуч) та старший консультант секретаріату комітету Роман Марчук під час обговорення проектів постанов Верховної Ради України «Про звільнення суддів».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.