Після обстрілу центру Донецька у вівторок в місті практично не залишилося «спокійних» районів. У розпал дня городяни почули «бахкання» важкої артилерії. «За останні дні вже звикли до віддаленої канонади. Але те, що довелося пережити, — це кінець світу. Гриміло так, що закладало вуха. Де сховатися, незрозуміло, люди в паніці бігали по вулиці. Хтось упав і накрив голову руками», — розповів пенсіонер Анатолій Іванович, який під час обстрілу повертався додому з лікарні.

«Мене стрілянина захопила на вулиці. Заскочила до якогось під’їзду. Бачу: діти на вулиці, підлітки. «Бігом сюди, — кричу, — ховайтеся!» — згадує мешканка мікрорайону Привокзальний Галина Бєлоглазова. Тиждень тому до дев’ятиповерхового будинку, де мешкає співрозмовниця, потрапив снаряд, пробивши покрівлю і зруйнувавши квартири на дев’ятому та восьмому поверхах.

Городяни повідомляли про наслідки обстрілу у вівторок: пошкоджено багатоповерхівку по вулиці Листопрокатників, снаряди влучили на територію шахти «Путилівська» та Донецького металопрокатного заводу. Гірники відмовилися спускатись під землю в таких умовах. А от на металопрокатному заводі, розповіла одна з працівниць, керівництво вимагало від персоналу виходити на роботу. «Директор сказав: мовляв, нічого страшного, шибки нові вставимо, а сховище у нас є», — передала слова начальника робітниця.

За інформацією міської ради, внаслідок двох артобстрілів загинули троє осіб і ще 15 дістали поранення різного ступеня тяжкості. Серед загиблих — брат голови обласної організації Національної спілки художників України Олександра Скориха. «На вулиці Батіщева дружина впізнала чоловіка лише по кросівках, там просто по під’їзду влучили», — розповів один із мешканців мікрорайону. Снарядами зруйновано три будинки в центрі по вулиці Рози Люксембург: у двох із них пошкоджено покрівлю, у третьому снаряд влучив у квартиру. В сусідніх будинках ударною хвилею вибило шибки. Від обстрілу загорілися два гаражі по вулиці Треньова. Три снаряди впали до ставків поруч із Парком культури й відпочинку імені Щербакова. Інфраструктура парку, запевняють у міськраді, не постраждала.

Містяни, які активно обговорюють у соціальних мережах напрямки і силу залпів, висувають припущення, що бойовики обстрілюють місто за «Слов’янським сценарієм». Зокрема, у вівторок поцілили до житлових будинків, розташованих поруч із захопленими будівлями (наприклад, обласного управління СБУ). Так терористи імітують, ніби обстріл ведуть сили АТО.

Заборона на... вибивання килимів

Мешканці пошкоджених будинків тим часом повертаються до своїх квартир і вчаться жити за новими правилами.

— Вимітаю розбите скло, а сусіди кажуть: мовляв, кинь, завтра знову розіб’ють, — ділиться подробицями Галина Бєлоглазова. — Прислухаємося зараз до кожного сильного звуку. Не даємо в будинку нічого свердлити, гвіздки забивати... Одразу сусіди нападають. Бо грюкіт можна прийняти за канонаду. А якщо хтось килим надворі вибиває — то вже «терорист».

Громадський транспорт у місті ходить за розкладом вихідного дня. Але чи вдасться дістатися до потрібної зупинки, ніколи не відомо: під час обстрілів перекривають рух на прилеглих вулицях. Найбільше потерпають пасажири залізниці: пасажирські потяги приходять і відправляються зі значним запізненням. Для зручності людей, які не завжди можуть дістатися до вокзалу, потяги Маріуполь — Київ роблять дві додаткові зупинки на інших станціях у межах міста. Крім того, тепер можна сісти до потягів не в Донецьку, а в Ясинуватій.

Авдіївський коксохімічний знову на межі зупинення

Двадцять три години стояв без енергоживлення Авдіївський коксохімічний завод, де під час бойових дій було пошкоджено всі чотири лінії електропередачі. Коксові батареї були переведені в режим нетехнологічної аварійної зупинки в «гарячому» стані. Якби вимушена зупинка тривала понад добу, відновити коксові батареї було б неможливо. Енергетикам вдалося під’єднати дві лінії — ремонтникам забезпечили «зелений коридор», а сапери розміновували територію поблизу високовольтної лінії. Однак увечері у вівторок бойові дії поновилися, й одна із відновлених ліній знову пошкоджена, повідомили в компанії ДТЕК.

На міні підірвалися дев’ятеро осіб, серед поранених — діти

Дев’ятеро осіб підірвалися у вівторок на міні в Берестовому Артемівського району. Серед потерпілих — троє дітей. Як розповіли «Голосу України» в центральній районній лікарні, сімох поранених госпіталізували до травматологічного відділення, двох — до хірургічного. Внаслідок отриманих поранень двоє пацієнтів померли. Серед дітей загиблих немає.

Село розташоване на трасі, що веде до Лисичанська та Сєверодонецька. У Берестовому сепаратисти обладнали блокпост та укріплений район, який потім залишили.