За даними Державної медичної статистики, в Україні чисельність підлітків скоротилася на 10 відсотків. За словами директора Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України, президента Асоціації педіатрів України Юрія Антипкіна, за такої ситуації залишається високою і зростає серед молоді поширюваність усіх захворювань.
— В одного підлітка реєструється одразу декілька хвороб. Перше місце посідають захворювання органів дихання, — зазначив педіатр.
Він додав, що у структурі підліткових хвороб є певні гендерні відмінності — в юнаків на першому місці хвороби кістково-м’язової системи, в дівчат найчастіше фіксується сечостатева патологія.
— Рівень здоров’я українських дівчат-підлітків набагато гірший, ніж хлопців. У двох третин дівчат адаптаційні резерви організму оцінювалися як низькі, а це ж прошарок суспільства, який найближчими роками має виконати материнську функцію, — зауважив Юрій Антипкін.
Він також наголосив, що найважливішими чинниками зниження здоров’я та адаптаційного резерву підлітків є негативні складові способу їхнього життя, а саме: незадовільна рухова активність, нераціональний розподіл вільного часу, тривале сидіння за комп’ютером, перед телевізором, а також захоплення мобільним телефоном.
— Дослідження біофізиків довели, що навіть двохвилинна розмова підлітків 11—13 років по мобільному телефону істотно змінює біоелектричну активність головного мозку, яка до норми повертається лише через дві години. А це призводить до того, що в дитини може змінюватися настрій, знижується засвоєння навчального матеріалу, — пояснив головний дитячий лікар МОЗ.