У Львові стартувала всеукраїнська кампанія «День боротьби з інсультом». Захід приурочено до Всесвітнього дня боротьби з інсультом, який відзначатимуть 29 жовтня. Цього року кампанія проходить під гаслом «Що я можу зробити, щоб уникнути інсульту?», і присвячена рухомому способу життю.
Від інсульту торік померли 50 тисяч українців. В Україні щорічно фіксується понад сто тисяч нових випадків. 50 відсотків людей помирають протягом першого року після хвороби. Та цьому не приділяють належної уваги, називаючи найстрашнішими захворюваннями СНІД чи рак, вважає президент Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація боротьби з інсультом» Микола Поліщук. Утім, наприклад, від СНІДу минулоріч померли 2450 людей.
Головним чинником розвитку інсульту є нелікована артеріальна гіпертензія (підвищення артеріального тиску). На цю недугу в Україні хворіють 11,5 мільйона осіб. Більшість українців просто не знають рівня свого артеріального тиску, а 38 відсотків тих, хто знає про свій високий тиск, не лікують його.
За статистикою МОЗ, в Україні 64 відсотки жителів міст і 56,4 відсотка жителів сіл помирають від хвороб системи кровообігу. З 2002 року динаміка захворюваності на мозковий інсульт зростала і нині не падає.