Тетяна Крива — лікар загальної практики сімейної медицини центральної районної лікарні. На дільниці, яку вона обслуговує, мешкають більш як дві тисячі осіб, з яких 28 дітей до одного року, майже 200 — шкільного віку, 900 пенсіонерів, решта — працездатне населення. 
На обліку в сімейного лікаря є і вагітні жінки. Сьогодні їх дев’ять. Тетяна Крива із прикрістю зазначає, що нині мало практично здорових породіль. Одне з основних захворювань — анемія. Вона виникає через недолік харчування, вважає лікар. Меню майбутньої мами має бути збалансованим і калорійним, бо треба виносити і народити здорову дитину. Стежить Тетяна Володимирівна і за тим, щоб малюкам вчасно робили потрібні щеплення. Добре, що всі мами розуміють важливість цієї медичної процедури, тому від неї ніколи не відмовляються.
Школярі до лікаря, як правило, звертаються з простудними захворюваннями — бронхітом, ангіною, гострою вірусною інфекцією, гострою респіраторною інфекцією, і то лише в холодну пору року. Та є ще, на жаль, така категорія дітей, які часто хворіють, незважаючи на те, спека чи мороз на вулиці. У цих хлопчиків та дівчаток недостатньо сильний імунітет.
— Їм раджу їсти більше фруктів і овочів, пити трав’яні збори, частіше бувати на свіжому повітрі і, звичайно, загартовувати свій організм, — розповідає Тетяна Володимирівна. — Приміром, обливатися холодною водою, обтиратися вологим рушником. А старшокласникам рекомендую під час купання під душем міняти гарячу і холодну воду. Звісно, без медикаментів також важко обійтися, але намагаюся їх застосовувати нечасто. Для підвищення імунітету цим дітям призначаю мікстури «Афлубін» та «Імунал». Вони досить ефективні та й для гаманця батьків не надто відчутні.
У людей похилого віку свої хвороби. Переважно це гіпертонія. А піднімається тиск, то й хронічні захворювання загострюються. І тоді вже треба обережно вести боротьбу в комплексі з усіма «болячками». Та й доброго, теплого, заспокійливого слова пенсіонери завжди потребують. А інколи просто хочуть поговорити — душу свою вилити. Тетяна Володимирівна обов’язково вислухає, розрадить.
На знімку: на прийомі в сімейного лікаря.
Фото автора.