Минулої суботу славна Чигиринщина відзначила 360-ту річницю створення Української козацької держави. Й не тільки піснями і запальними танцями. В день свята неподалік гетьманської столиці, на березі Кременчуцького водосховища, ТОВ СП «НІБУЛОН» піднесено й урочисто відкрило потужний річковий термінал філії «Вітове». Разом із генеральним директором «НІБУЛОНу», Героєм України Олексієм Вадатурським червону стрічку новобудови перерізав Президент України Віктор Ющенко.
Ще два місяці тому тут, на пустирі, вітер піднімав угору пісок і котив сухе перекотиполе. Нині між вічносмарагдових сосен, немов з-під землі, виросли сріблясті споруди елеватора, вагової, адмінприміщення, вишукані альтанки. Всюди на території яскравіють доріжки з тротуарної плитки, зеленіють кущі самшиту, веселять око клумби з барвистих хризантем.
У всьому видно руку дбайливого господаря, котрий прагне, щоб людям працювалось тут легко і приємно.
— Перевантажувальний термінал з відвантаження зернових та олійних культур на річковий транспорт у селі Вітове, — прокоментував після церемонії відкриття об’єкта його творець Олексій Вадатурський, — один з етапів реалізації інвестиційного проекту «НІБУЛОНу». Компанія зараз створює власний річковий флот і матиме до кінця нинішнього року 8 елеваторів із загальним обсягом зберігання зерна 300 тисяч тонн. Після завершення другого етапу обсяг ємностей збільшиться вдвічі.
Олексій Опанасович поділився також здобутками своєї компанії в організації будівництва суперсучасних елеваторів за короткий термін. Спорудження термінала у Вітовому тривало 2 місяці. Тут працювало 146 підрядних організацій з 22 областей України. На об’єкті в деякі дні було задіяно больше як 22 кранів, 50 складних одиниць будівельної техніки, понад тисячу робітників. Щодня освоювалося понад 1,5 мільйона гривень. Загалом на зведення об’єкта використано 100 мільйонів гривень. Завдяки чітко скоординованій роботі, професіоналізму, самовідданій праці співробітників «НІБУЛОНу» та будівельників вдалося день у день, згідно з раніше затвердженим потижневим графіком робіт, завершити будівництво. Причому з дотриманням усіх норм екологічної безпеки задля збереження чарівного куточка природи Чигиринського краю.
— «Стахановські» темпи спорудження технічно складних комплексів, — продовжував Вадатурський, — є унікальними не лише для України, а й для інших країн. Масштабне будівництво просто неба має свою специфіку, однак ми навчилися працювати й у складних погодних умовах. За короткий термін зведення термінала укладено 6309 кубічних метрів бетону, змонтовано понад 76,95 кілометра кабелю та дроту, 9600 метрів газопроводу, інших мереж та комунікацій. Оснащений термінал найсучаснішим вітчизняним та зарубіжним обладнанням з використанням 10 тисяч кабелів. Філія «Вітове», — з гордістю підкреслив Олексій Опанасович, — стане довершеним зразком сучасної технічної думки.
Річковий термінал займає площу понад 12 гектарів. Обсяг зберігання зерна в елеваторах становить 66 тисяч тонн. Потужність добової сушарки — 3 тисячі тонн на добу. Звідси щодоби відвантажуватиметься на річковий транспорт 5 тисяч тонн зернових та олійних культур. Перевозитимуть збіжжя від термінала до порту на власних несамохідних суднах компанії вантажопідйомністю 4,5 тисячі тонн. Днями у Миколаєві спустять на воду ще 4 судна, і «НІБУЛОНівський» флот загалом складатиметься з 8 несамохідних суден. Це дасть можливість транспортувати 36 тисяч тонн зерна одночасно.
— Введення в експлуатацію унікального підприємства — це подія для всієї нашої області, — поділився голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко. — В 70—80-х роках минулого століття тут, у гирлі річки Тясмин, притоки Дніпра, комуністичні «перетворювачі природи» планували спорудити атомну, а згодом, після аварії на Чорнобильській АЕС і протестів громадськості, теплову електростанцію. Навіть встигли побудувати у цих пісках «Орбіту» — житловий мікрорайон Чигирина. Зараз тут мешкає з півтисячі жителів, які давно вже потерпають від безробіття. Будівництво термінала «Вітове» не лише дало багатьом орбітівцям роботу, а повернуло їм віру в завтрашній день.
...Ми від’їжджали з «Вітового» надвечір. Понад сто освітлювальних опор, установлених по всій території об’єкта, якось по-космічному підсвічували навколишній сосновий ліс, берег Дніпра і сріблясті кулі елеваторів. Подумалось: новозбудований «термінал Вадатурського» не лише технічно унікальний і довершений, а й надзвичайно красивий.