ЗВІТ
про підсумки роботи Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією у січні—липні 2014 року

Діяльність комітету протягом четвертої сесії Верховної Ради України шостого скликання здійснювалася відповідно до затвердженого 17 січня 2014 р. (протокол № 26) плану роботи, з урахуванням прийнятих парламентом рішень і доручень Верховної Ради України та її керівництва.
 За цей період проведено 15 засідань комітету, на яких розглянуто 94 питання, з яких 68 (72,3 %) пов’язано із здійсненням законопроектної функції.
Комітетом розглянуто 8 з 16 законопроектів, по яких комітет визначено головним з підготовки і попереднього розгляду. Стосовно 15 законопроектів, предмет правового регулювання яких також віднесено до повноважень комітету, надіслано 12 попередніх висновків до головних комітетів з підготовки і попереднього їхнього розгляду.
За цей період комітетом отримано близько 1,3 тис. доручень Голови Верховної Ради України щодо здійснення відповідно до вимог статті 15 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та статті 93 Регламенту Верховної Ради України антикорупційної експертизи законопроектів та їх вивчення на предмет відповідності антикорупційному законодавству. З цих питань комітетом підготовлено експертні висновки.
На засіданнях комітету, серед інших, розглянуто такі питання:
— «Щодо стану виконання рішень комітету з приводу звернень до комітету Н. Васьковської, Т. Рафальської, Г. Суботи, І. Попереки» (12 лютого, протокол № 29).
— «Про стан виконання вимог статті 11 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (28 березня, протокол № 35).
— «Про річні розписи асигнувань на оплату праці працівників спеціальних підрозділів боротьби з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ України» (28 березня, протокол № 35).
— «Про оптимізацію організаційно-штатної побудови Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України» (14 травня, протокол № 39);
— «Щодо передислокації спеціальних підрозділів боротьби з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України з тимчасово окупованої території АР Крим та м. Севастополя» (2 липня, протокол № 42);
У комітеті 28 травня за участю представників міжнародних урядових інституцій, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Рахункової палати України, адміністрації Президента, а також громадськості проведено засідання круглого столу на тему: «Ресурси міжнародних організацій у боротьбі з корупцією в Україні», на якому були презентовані проекти, що реалізуються за підтримки Європейського Союзу, та обговорені питання щодо можливості співпраці в рамках реалізації антикорупційного компонента.
При комітеті продовжила роботу громадська експертна рада, якою підготовлено експертні висновки щодо відповідності близько ста проектів нормативно-правових актів вимогам антикорупційного законодавства.
За цей період у комітеті розглянуто 2 090 заяв, скарг та клопотань фізичних і юридичних осіб.
Загальний документообіг секретаріату комітету становить 9 805 документів.
Секретаріатом комітету продовжено роботу з інформаційного наповнення веб-сайту комітету.
План роботи комітету на лютий—липень 2014 року в основному виконано.
Секретар комітету Ян ТАБАЧНИК.