Треба, щоб там побували ті, хто розв’язав війну на Донбасі 
 
Вінничанин Микола Карпенко у складі української делегації взяв участь у заходах із вшанування пам’яті жертв заживо спалених і закатованих в Освенцімі. 90-річний ветеран, який 70 років тому визволяв в’язнів найбільшого нацистського концтабору, щойно повернувся з поїздки до Польщі.
— У мене дотепер перед очима той січневий день 1945-го, коли ми підійшли до воріт концтабору, — згадує ветеран. — Врізалися в пам’ять труби крематоріїв. Високі такі, з них ще йшов чорний дим, густий і їдкий. Ще страшніше було дивитися на людей. Худі, виснажені, вони снували, як тіні. Спершу навіть не вірили, що їх прийшли визволяти. Всі ці фрагменти знову ожили перед очима, коли 27 січня цього року мені вдалося знов там побувати. Скільки часу минуло, а вони міцно засіли в кутках пам’яті. Ніколи не думав, що ще раз побачу Освенцім...
Ветеран привіз звідти медаль, виготовлену поляками до цієї сумної дати. На ній зображена брама концтабору. Каже, це була своєрідна межа між життями і смертю. Нині на місці табору — меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму.
Голова Тиврівської райдержадміністрації Леонід Мачай розповів, що поїздку ветерана до Польщі готували усім районом. «Найперше провели медичне обстеження, — каже співрозмовник. — Одночасно виготовляли закордонний паспорт. До аеропорту «Бориспіль» його супроводжував медик. Так само був медичний працівник серед тих, хто зустрічав Миколу Васильовича після повернення».
Міський голова Гнівані, де мешкає ветеран, Володимир Кулєшов організував в Історичному музеї зустріч городян із земляком. Там ветеран (на знімку) мав можливість поділитися враженнями від поїздки.
Вінницька область
 
Фото надано департаментом інформації Вінницької облдержадміністрації.