Кабінет Міністрів України має намір скасувати надання непершочергових медичних послуг на базі загальноосвітніх шкіл, повідомила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.
«Даю доручення Міністерству охорони здоров’я та Міністерству освіти розробити відповідну постанову, в якій це прямо заборонено», — сказала вона на нараді з директорами шкіл у Кабінеті Міністрів.
За словами Прем’єр-міністра, надання у школах таких медичних послуг, як вакцинація та послуги стоматолога, є абсолютно неприйнятними.
«У нас є для цього лікарні. Потрібно запрошувати туди і там це (надавати медичні послуги) робити», — зазначила Ю. Тимошенко.
На гемодіаліз потрібні гроші
«Не забирайте наші життя!» 
Такими гаслами намагалися привернути увагу депутатів Рівненської обласної ради хворі на ниркову недостатність, а також їхні родичі. Вони стурбовані тим, що через нестачу коштів на гемодіаліз і медикаменти життя близько сотні рівнян під загрозою. Депутати проголосували за виділення 800 тисяч гривень на гемодіаліз. Але цієї суми вистачить лише на деякий час...
Олександра ЮРКОВА.
Ожиріння спричиняє рак
Огрядність може стати основною причиною раку серед жінок в західних країнах уже найближчими роками.
Вісім відсотків ракових захворювань в Європі — від надмірної ваги. За словами експертів, ця цифра помітно зросте в міру розвитку епідемії ожиріння.
Такі висновки вчений із Великобританії Ендрю Ренехан представив на спільному засіданні Європейської онкологічної організації та Європейського товариства медичної онкології в Берліні.
Учений і його колеги розробили модель для оцінки кількості ракових захворювань, провина за які може бути покладена на зайвий жир, в 30 європейських країнах. У 2002 році 70 тисяч із приблизно двох мільйонів випадків захворювання раком було пов’язано з ожирінням. До 2008 року цей показник зріс до 124 тисяч.
Учені не знають, чому зайвий жир підвищує ризик раку, але підозрюють, що це пов’язано з гормонами. Коли люди стають товщі, вони виробляють більше естрогену, який допомагає пухлині рости. Люди з великими животами також страждають від підвищеної кислотності у шлунку, що може призвести до раку шлунка, кишечника і стравоходу.