Кращою профілактикою гастриту є вживання бананів на голодний шлунок. Виявляється, ці плоди стимулюють оновлення епітелію й виділення слизу, що захищає внутрішнє вистилання шлунка від ушкоджень.
Проте банани — далеко не єдиний метод профілактики гастриту, захворювання дуже поширеного. За останні десятиліття гастрит помітно помолодшав: якщо раніше він вважався наслідком студентського безладного харчування, то тепер на нього страждають і школярі. Як будь-яка інша хвороба, гастрит має свій розвиток. У разі неуважного до нього ставлення може перерости у виразку шлунка.
Що ж провокує загострення гастриту або сприяє його розвитку? Гострі, солоні, смажені страви, м’ясні і рибні консерви, м’який хліб та інші свіжі вироби із дріжджового тіста, здоба, алкоголь, жирні бульйони, копченості. А ще сухом’ятка, нервування і безладний або частий прийом лікарських препаратів.
Але найбільше шлунку шкодять нестероїдні жарознижуючі, болезаспокійливі і протизапальні засоби, такі якраз легко знайти в будь-якій домашній аптечці. Гастроентерологи радять по можливості замінити аспірин безпечними аналогами на основі парацетамолу або засобами народної медицини: теплим чаєм з медом і малиною, трав’яними настоями.