Документ уже зареєстровано в парламенті. Він розроблявся спільно громадськими експертами, міліціонерами, представниками секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та народними депутатами і відповідає вимогам громадянського суспільства. Про це повідомив учора на брифінгу один із авторів закону депутат від фракції «Блок Петра Порошенко» Віктор Чумак.
За його словами, події Євромайдану, коли від дій міліції постраждала велика кількість людей, стали вагомими аргументами на користь необхідності кардинального реформування системи органів внутрішніх справ. 
«Головна мета, яку ставили ми при розробці змін МВС, — це перетворення репресивної моделі міліції на сервісну службу поліції, яка керувалася б принципами верховенства права і неухильно дотримувалася прав і свобод людини. Адже багато років правоохоронці були інструментом тиску на політичних опонентів та засобом вибивання грошей із бізнесу. Основна нині мета — замінити радянські правила роботи силового відомства на сучасні стандарти й відповідну якісну нормативну базу», — зазначив він.
На його думку, вирішити проблеми української міліції можна лише шляхом впровадження принципово нового, об’єктивного і прозорого підходу до процедур кадрових призначень на всіх рівнях, а також запровадженням реально діючого і з залученням громадськості механізму розгляду скарг на порушення працівниками міліції прав громадян.
У свою чергу, присутній на заході експерт ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Олександр Банчук зазначив, що законопроект — чи не єдиний в історії країни, який отримав в цілому позитивні відгуки від експертів трьох авторитетних європейських інституцій — Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Директорату з прав людини Ради Європи і Консультативної місії ЄС з реформування сектору безпеки. «При написанні документа ми спиралися не лише на необхідність вирішення нагальних проблем в країні, а й на життєздатність закону і його відповідність найкращим світовим стандартам, — сказав він.
«Реформа міліції — мабуть, найбільш очікувана реформа в суспільстві. І на неї чекають не рік чи два, а з часу розпаду Радянського Союзу, який залишив нам по собі у спадок міліцію радянського зразка. Відтоді ми чули безліч обіцянок, але обмаль реальних кроків до реформи. На жаль, достатньо обіцянок ми почули й уже від теперішніх урядовців. Але прийшов час братись до справи», — підсумував один з авторів проекту народний депутат Павло Костенко.
Законопроектом детально визначено порядок притягнення поліцейського до дисциплінарної відповідальності. Зокрема, встановлено вичерпний перелік таких проступків, видів стягнень, визначено обставини, що пом’якшують або обтяжують відповідальність.
Також у документі зазначено, що вартовий порядку в разі виникнення у нього сумніву в законності відданого керівником наказу має право відмовитися від його виконання або вимагати його письмового підтвердження.
Заробітна плата поліцейського складатиметься із посадового окладу (6 мінімальних заробітних плат) і доплат за стаж поліцейської діяльності (від 10% до 50 % розміру посадового окладу) і за перебування у службовій готовності (0,002% від розміру посадового окладу за кожну годину).
Більш детально про зміни, на які очікує МВС, читайте в наступних номерах газети.
Вл. інф.