Дві третини жінок у Донецькій області ідуть на пологи разом із чоловіками
Протягом останніх двох років в акушерських стаціонарах області активно створювали індивідуальні та сімейні пологові зали. 
Їхня кількість досягла 233. Сьогодні рівень партнерських пологів — 70 відсотків від загальної кількості. Як правило, в таких випадках під час народження дитини присутній чоловік. Однак жінка може взяти до пологової зали й інших родичів — матір чи сестру, приміром.
За даними управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації, за півтора року в рамках реалізації програми «Репродуктивне здоров’я нації» за рахунок державного бюджету лікарні оснастили новим обладнанням, реанімобілями, препаратами та реактивами на загальну суму 3,6 мільйона гривень. Ще 3,2 мільйона було виділено з обласного бюджету: завдяки цьому в медичних закладах з’явилися наркозно-дихальна апаратура, апарати штучної вентиляції легенів для новонароджених, фетальні монітори, інкубатори, аналізатори тощо. А от із місцевих бюджетів програма фінансувалася нерівномірно. Якщо в Артемівську, Красноармійську, Макіївці, Харцизьку, Маріуполі матеріально-технічна база акушерських і дитячих відділень поліпшилася, то в Дебальцевому, Добропіллі, Сніжному, Амвросіївському, Великоновосілківському, Володарському, Олександрівському, Шахтарському районах на ці цілі грошей не знайшли.
Фахівці облуправління охорони здоров’я зазначають, що в багатьох районних і міських лікарнях умови перебування жінок не відповідають стандартам. У Старобешевому відсутнє цілодобове постачання гарячої і холодної води, на підлозі — покриття, яке вимагає термінової заміни, кахельні плитки в пологових залах і маніпуляційному кабінеті відпадають, меблі старі. Вагітні жінки перебувають у шестимісних палатах, породіллі — у тримісних. У Шахтарську вода в лікарні з’являється двічі на добу. А в пологовому відділенні Світлодарська немає постійного гарячого водопостачання. Пацієнток не годують, сантехніка в аварійному стані, а велика кількість порожніх приміщень використовується як сховища.
В області організовано сім регіональних неонатальних центрів другого рівня надання допомоги новонародженим та три центри третього рівня. За півроку там надано допомогу 1380 немовлятам. Цьогоріч на базі неонатальних центрів у Макіївці та Горлівці організовано відділення інтенсивної терапії та реанімації новонароджених. Для виходжування дітей, які народилися з дуже малою масою тіла (до 1,5 кілограма) на базі регіонального центру охорони материнства і дитинства створено спеціалізоване відділення. Але медики наголошують: для підготовки таких дітей до транспортування до обласного чи регіональних неонатальних центрів потрібна спеціальна апаратура на місцях. Такого обладнання, на жаль, не мають деякі міста та райони області.