Є випадки, коли для результативного лікування рани її доведеться здобрити саме сіллю. Неприємно, зате вельми ефективно. Для цього підійде і куховарська, і морська сіль.
Сіль дуже ефективна при всіляких гнійничкових захворюваннях і фурункулах на шкірі.
Бинт або шматок марлі просочують 2-відсотковим розчином солі і прив’язують на декілька годин до хворого місця. Цю процедуру, наприклад, дуже зручно зробити на ніч. Або сіль ретельно перемішується з хлібом, який заздалегідь перетирається до кашоподібної маси. Цю суміш потрібно щільно прив’язати до гнійничка або фурункула бинтом.
Саме куховарська сіль використовується в комплексному лікуванні фолікулярної ангіни. Адже це, по суті, теж дуже тяжкі рани. До того ж рани такого чутливого місця, як горло. З полоскання куховарською сіллю часто починають лікування такої ангіни (зазвичай ще до огляду лікаря і купівлі в аптеці серйозних препаратів, які необхідні в цьому випадку). Такі полоскання допомагають взагалі при будь-яких ранках, які утворюються в порожнині рота: на язику, яснах, піднебінні. Але щоб ефект був швидший і сильніший, соляний розчин можна приготувати не лише на воді, а й, наприклад, на всіляких трав’яних відварах — ромашки, календули, звіробою.