З 1 жовтня цього року буде підвищено на 50 відсотків заробітну плату працівникам бібліотек. Про це під час учорашнього засідання уряду заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. «Є певні категорії людей в бюджетній сфері, яких невідкладно треба підтримати. І тому ми прийняли рішення з 1 жовтня всім працівникам бібліотек підвищити заробітну плату на 50 відсотків», — сказала вона. Крім того, за словами прем’єра, з 1 січня 2010 року з бюджету країни виділятимуться фінансові ресурси на виплату працівникам бібліотек допомоги на оздоровлення під час надання щорічної відпустки та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. «Це передбачено законами України, але жодного разу не було передбачено в бюджетах. Це 230 мільйонів гривень, які ми передбачили і збережемо в бюджеті на наступний рік при розгляді у Верховній Раді», — зазначила Ю. Тимошенко.
Глава уряду також повідомила, що в проекті бюджету на 2010 рік передбачено близько 300 мільйонів гривень на ремонти бібліотек, переоснащення приміщень тощо. «Для нас цей напрямок мусить бути головним», — зазначила вона та додала, що вже в цьому році уряд виділить всі необхідні фінансові ресурси для поповнення бібліотеками своїх фондів та для оформлення передплати на всю необхідну періодичну літературу.
Зокрема, прем’єр доручила Міністерству освіти і науки та Міністерству культури і туризму розробити протягом місяця державну цільову програму поповнення бібліотечних фондів. «Розробіть протягом місяця, щоб ми на засіданні уряду затвердили і щоб вже згідно з цією програмою відкоригували проект бюджету на 2010 рік», — підкреслила Ю. Тимошенко. Крім того, зазначені міністерства протягом місяця мають розробити комплексний план інформатизації бібліотек, а також вивчити питання надання бібліотекам пільгових тарифів на користування Інтернетом. Ще одне доручення Прем’єр-міністра, на цей раз Міністерству економіки, стосується розроблення протягом місяця проекту рішення про скасування мита на книжки, які надходять на територію України як благодійна допомога.