Учорашнє засідання Кабінету Міністрів пройшло під головуванням тимчасового виконувача обов’язків Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. У своєму короткому слові він запевнив, що виконуватиме покладені на нього обов’язки глави уряду в повному обсязі.

Т. в. о. прем’єра насамперед висловив сподівання, що Верховна Рада найближчим часом повернеться до розгляду законопроекту про зміни до Державного бюджету на 2014 рік. «Ми вважаємо, що вкрай необхідно прийняти рішення, які уряд направив до парламенту та які дадуть змогу забезпечити соціальні виплати, а також фінансування з державного бюджету. Ми вважаємо, що це є важливим питанням, і маємо надію, що парламент повернеться до розгляду тих законів, які не були ухвалені», — сказав він. Щоправда, вже після того, як В. Гройсман висловив ці сподівання, Верховна Рада знову не змогла ухвалити результативних рішень стосовно законопроектів про внесення змін до Держбюджету та про реформування «Нафтогазу України».

Після того як Верховна Рада не змогла включити до порядку денного внесені Кабміном законопроекти, уряд оприлюднив заяву, у якій наголошується, що без їх ухвалення «немає відповіді на те, чим платити зарплати, пенсії та соціальні виплати, як забезпечити всім необхідним українську армію, як профінансувати потреби людей, які залишилися без домівок через дії терористів та сепаратистів, а також, як гарантувати енергетичну безпеку країни та пережити зиму».

Для розв’язання економічної та політичної кризи в державі та для ухвалення цього пакета законопроектів Кабінет Міністрів пропонує найближчими днями провести позачергову сесію Верховної Ради за участю Президента України.

Між іншим

Представник Президента в Кабінеті Міністрів Олександр Данилюк в інтерв’ю журналістам зазначив: глава держави розраховує на те, що Арсеній Яценюк залишиться на посаді прем’єра щонайменше до парламентських виборів. За словами О. Данилюка, питання, хто керуватиме Кабінетом Міністрів, не може вирішуватися розпорядженням глави уряду. «Це питання Верховної Ради», — сказав представник Президента та припустив, що В. Гройсман може виконувати ці обов’язки лише певний час. «Не забуваймо, що Прем’єр-міністр — це політична посада. Так просто можна передати повноваження лише на два-три дні, але неможливо в довгостроковій перспективі», — наголосив О. Данилюк та додав, що, на думку Президента, до рішення парламенту прем’єром залишається Арсеній Яценюк. Водночас він зазначив, що нинішній склад уряду працюватиме до перевиборів, бо «коней на переправі не міняють, а під час битви — тим більше».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

ДОВІДКОВО

Учора на Урядовому порталі було оприлюднено розпорядження за підписом Арсенія Яценюка: «У зв’язку із заявою Прем’єр-міністра України Яценюка А. П. про відставку покласти тимчасове виконання повноважень Прем’єр-міністра України на віце-прем’єр-міністра України—міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Гройсмана Володимира Борисовича».

Т. в. о. Прем’єр-міністра України Володимир Гройсман, міністр Кабінету Міністрів України Остап Семерак, міністр соціальної політики України Людмила Денисова (справа наліво).