Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення зміни до статті 36 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сім’ї загиблого).

Законопроектом (реєстр. №4260а) пропонується розширити коло суб’єктів права на пенсію у зв’язку з втратою годувальника в солідарній системі, яким така пенсія призначається незалежно від тривалості страхового стажу померлого. До цих осіб пропонується віднести також непрацездатних членів сім’ї годувальника, який помер (загинув) у зв’язку з виконанням державних чи громадських обов’язків, з виконанням дій з рятування життя інших осіб, охорони державної, комунальної та приватної власності, охорони громадського порядку, участю у масових акціях громадського протесту, за умови, якщо особою не вчинено кримінальних правопорушень.

Вимоги для призначення пенсії інвалідам ІІ, ІІІ груп щодо страхового стажу встановлені за висхідною шкалою — від 1 року (для осіб віком до 23 років включно) до 14 років (для осіб віком 56—59 років).

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.

ДОВІДКОВО

За чинною редакцією статті 36 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» незалежно від тривалості страхового стажу призначаються пенсії у зв’язку з втратою годувальника лише непрацездатним членам сім’ї пенсіонера та інваліда, інвалідність якого настала в період проходження строкової військової служби. Всім іншим такі пенсії призначаються за наявності у померлого на день смерті страхового стажу, необхідного для призначення пенсії по ІІ, ІІІ групах інвалідності.