Напередодні професійного свята сильних, мужніх і безстрашних кореспондент «Голосу України» побувала у підрозділах рятівників й зустрілася з начальником Головного управління МНС України у Черкаській області генерал-майором служби цивільного захисту Віктором ГВОЗДЕМ (на знімку).
— Вікторе Михайловичу, святковий день календаря ваші колеги і підлеглі, як завжди, зустрічають у повній бойовій готовності — організаційній, технічній, психологічній. Що нині є найважливішим і найактуальнішим для черкаських рятівників?
— Сьогодні, як і вчора, для підрозділів служби цивільного захисту найголовніші завдання — попередити надзвичайні ситуації, захистити і врятувати громадян, котрі потрапили у біду. Кожна людина повинна відчувати свою захищеність у життєвому середовищі. Забезпечити їй цю впевненість — наш найперший обов’язок. Щодо поточних справ, то вони змінюються щодня і щотижня. Зараз, наприклад, співробітники нашого управління надають комплексну допомогу Умані у забезпеченні пожежної та техногенної безпеки. У це місто на святкування Нового року за іудейським літочисленням впродовж тижня очікуємо до 25 тисяч прочан-хасидів з усіх кінців світу. Така кількість приїжджих — велике навантаження на 87-тисячне місто. В обрядах хасидів часто використовується відкритий вогонь. У певні години святкування Нового року віруючим забороняється не лише працювати, а й гасити його. Навіть коли у помешканні на очах прочан спалахує пожежа. Чимало інших релігійних табу створюють небезпеку як для гостей Умані, так і для її жителів. Ось чому підрозділи Головного управління МНС у Черкаській області працюють нині за посиленим варіантом несення служби.
— Це буде завтра, а якщо оглянутися: які напрацювання, тенденції характерні для роботи служби цивільного захисту-2009?
— Ми підбили підсумки своєї діяльності за 8 місяців. Цього року вдалося добитися позитивної динаміки змін у сфері життєзабезпечення населення. На 50 відсотків менше виникло надзвичайних ситуацій, на 17,7 — надзвичайних подій. Майже на 12 відсотків поменшало пожеж, на 33 — менше загинуло на них людей. Трагічні випадки на водних об’єктах зменшилась на 12 відсотків. Розуміємо, що нам потрібно й надалі посилювати упереджувальну, профілактичну роботу, щоб звести до мінімуму ризики і непередбачувані події. У цьому руслі дієво здійснюються обласні програми, такі як «Забезпечення пожежної безпеки в області на період до 2010 року», «Безпечне житло», виконується розпорядження голови облдержадміністрації Олександра Черевка «Про створення місцевих пожежних команд в населених пунктах області».
— Для сільської місцевості це надзвичайно важливо, адже більшість пожеж трапляється саме там, чи не так?
— Справді, понад 70 відсотків усіх пожеж в області виникають у селі. Щоб виправити це становище, ми розпочали планомірну роботу зі створення місцевих пожежних підрозділів. Як я вже зазначав, значну підтримку та допомогу у цьому ми отримали від облдержадміністрації, районних органів влади, сільських рад, керівників сільгосппідприємств. Результат спільних зусиль вразив навіть скептиків (були й такі). Упродовж першого півріччя у районах активно запрацювало 18 міжгосподарських пожежних команд!
— Вікторе Михайловичу, велику тривогу викликають також лісові пожежі. Яких організаційних заходів вживає управління, щоб зберегти зелену окрасу нашого краю?
— Проблема протипожежного захисту лісів залишається для нас вельми актуальною. На території області знаходиться 279 тисяч гектарів лісових масивів. У 10 держлісгоспах області діють 20 пожежно-лісових станцій, на озброєнні яких перебуває 31 одиниця пожежної техніки. Однак тільки своїми силами лісівники не в змозі впоратися з масштабною вогняною стихією. З початку року у лісах виникла 291 пожежа на загальній площі понад 50 гектарів. Основні проблеми під час гасіння пожеж виникають саме в координації та взаємодії різних служб. Тому влітку цього року спільно з обласним управлінням лісового та мисливського господарства, а також з участю керівників Черкаського району, правоохоронців та інших відомчих організацій провели у лісовому масиві поблизу села Думанці командно-штабні тренування з розгортанням штабу з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з лісом.
На прикладі складної змодельованої ситуації пройшли добрий вишкіл керівники різних ланок. У непростій ситуації вони самі визначали вирішальні напрями своїх дій, а також залучених сил. Вперше під час тренування ми відпрацювали взаємодію зі спеціальною авіацією та провели дії, спрямовані на евакуацію населення із небезпечної зони. Крім цього заходу, разом з лісівниками ми провели 14 спільних навчань, 117 рейдів та патрулювань.
— Масштаб робіт, здійснюваних працівниками МНС, вражає. Однак є ахіллесова п’ята, з котрою впоратися дуже важко. Це загибель людей на воді.
— Ви маєте рацію. Щорічно на річках та водоймах України гине понад 2,5 тисячі осіб, з них близько десяти відсотків — діти. Це дуже сумна статистика. У Черкаській області щороку приходить біда приблизно до 100 родин. І виправити цю тяжку ситуацию поки що непросто. Бо на Черкащині налічується 1037 річок, 2314 ставків, 38 водосховищ, на берегах яких розташовано 366 населених пунктів. Водночас місцевими органами виконавчої влади визначено та зареєстровано лише 81 місце масового відпочинку людей на водних об’єктах і лише п’ять з них відповідають вимогам безпеки і можуть класифікуватися як пляжі. Це чотири пляжі у Черкасах і один у місті Сміла. Тільки уявіть: на майже 400 населених пунктів 5 сертифікованих місць відпочинку!
Але ми не сидимо склавши руки. Продовжуємо співпрацювати з владою на місцях, з керівниками підприємств та організацій, котрі використовують водойми з виробничою чи оздоровчою метою або для відпочинку громадян. Проводимо роз’яснювальну, просвітницьку роботу серед населення, адже основна маса нещасних випадків на воді трапляється з людьми, котрі перебували у нетверезому стані, нехтували правилами безпеки. Причини загибелі дітей також ненові: легковажні батьки залишають малюків без нагляду... Словом, проблема ця комплексна, багатогранна, і вирішувати її потрібно не лише працівникам МНС, а всім органам влади та місцевого самоврядування, громадським організаціям.
Інтерв’ю провела Лідія ТИТАРЕНКО.
Фото надане прес-службою Головного управління МНС у Черкаській області.