Інвалідні візки, протипролежневі матраци та перев’язочні матеріали доставлено з далекої італійської Сардинії пораненим бійцям, які лікуються у Вінницькому клінічному військово-медичному центрі Центрального регіону ЗС України.

Ця підтримка організована вінничанкою Тамарою Копійкою, яка уже 12 років працює в Італії. Зібрані речі пані Тамара передала «бусом», що їхав до Рівного. Звідти фірма «Автолюкс» перевезла їх до Вінниці. У нашому місті гуманітарну допомогу отримали знайомі пані Тамари — Ольга і Володимир. Своїм транспортом завезли до військово-медичного центру.

Журналісту «Голосу України», який був присутній під час передачі допомоги, вдалося поспілкуватися з благодійницею по телефону.

— У мене душа рветься протягом цих тривожних місяців, — з хвилюванням у голосі каже пані Тамара. — Не можна нормально ні працювати, ні про щось інше думати, як про те, коли ці агресори нарешті підуть з нашої держави.

Про новини Тамара Копійка дізнається з українських телеканалів. Деякі з них можна дивитися на Сардинії. Так побачила сюжет про поранених у Вінницькому медичному центрі.

— Допомогу зібрали італійці, — уточнює пані Тамара. — У нас є соціальний будинок, де перебувають одинокі літні люди. Я пішла туди, розповіла про ситуацію і попросила по можливості підтримати українців. Відверто кажучи, не знала, що почую у відповідь. Дуже приємно, що мене не відправили з порожніми руками. Сказали підійти через дві години. За цей короткий час вони зібрали необхідні речі. На прощання передавали вітання українцям, бажали швидкого одужання пораненим хлопцям. Головний лікар, який цим усім розпоряджався, повідомив, що їхня установа може ще чимось допомогти. Тільки треба назвати конкретно, чого найбільше потребують для лікування поранені. Мені залишилося оплатити тільки доставку і дорогу.

Співрозмовниця зізнається, що, на жаль, не всі італійці однаково ставляться до подій в Україні. Багато залежить від того, як подають інформацію місцеві ЗМІ. За словами пані Тамари, є такі, що підтримують Росію.

— Я тут як агітатор за Україну, — розповідає вінничанка. — У мене невелике ательє, у Вінниці я теж шила. Люди приходять щодня. З кожним спілкуюся, намагаюся донести правдиву інформацію про Україну і українців. У багатьох після цього, як кажуть, відкриваються очі на реальний стан речей. По неділях такі, як я, заробітчани, збираються на міській площі. Нас тут дуже багато, не сотні, а тисячі. Навіть серед своїх є такі, що за Януковича і Путіна. Це ті, які приїхали з Донбасу. Але ми їм швидко роти затуляємо. На вихідний звернуся до людей. Може, вдасться зібрати трохи грошей, тоді знову передам їх на лікування поранених.

Донька пані Тамари закінчила у Вінниці Європейський університет. На жаль, роботи не вдалося знайти. Тому мама забрала її в Італію. У Джурині Шаргородського району проживає мати пані Тамари. Тому жінка кожного року приїжджає додому. На прощання каже передавати привіт землякам:

— Тримайтеся, вінничани! Ми — з вами! Перемога точно буде за нами! Нехай в цьому ніхто не сумнівається. Про це я кажу італійцям, те само повторюю землякам.

— Протипролежневі матраци — це те, що нам потрібно, — каже голова Благодійного фонду, створеного у Військово-медичному центрі, Віталій Колесюк, який приймав речі з Італії. — Ми щиро вдячні кожному за допомогу, вияв уваги. Люди перебувають за тридев’ять земель, а все одно вболівають за земляків, за рідне місто. Тим само вони демонструють за рубежем патріотизм українців, який цими днями став таким, що просто гордість бере за те, що у нас такі люди. Все це вселяє віру, що перемога буде за нами.

Фото автора.

На прохання вінницьких «італійців», допомогу пораненим доставили до лікувальної установи їхні земляки Ольга і Володимир (на знімку ліворуч), крайній праворуч — голова Благодійного фонду військово-медичного центру Віталій Колесюк.