Чи зобов’язаний постачальник (оптова фірма) надавати реалізатору (роздрібній фірмі) сертифікати якості на товар одночасно з його постачанням? Яке законодавство це регулює? Постачальники стверджують, що відповідно до наказу Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва та Міністерства охорони здоров’я №69/307 від 06.06.2008 р., з урахуванням змін до нього, внесених наказом №3/8 від 12.01.2001 р., вони мають право надавати сертифікати якості за вимогою реалізатора протягом двох днів. Відомо, що наказ №3/8 від 12.01.2001 р. втратив чинність, а чи дійсний наказ № 69/307 — невідомо, в будь-якому разі знайти, чим його скасовано, не вдалося. Допоможіть, будь ласка, розібратися.

Питання торгівлі лікарськими засобами регулюється цілою низкою нормативних актів. Основними з них є закони України «Про лікарські засоби», «Про захист прав споживачів», «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» та ін. Останнім часом у цій сфері ведеться активна діяльність, унаслідок якої відбулися значні зміни законодавства та посилився контроль. Тож наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва та Міністерства охорони здоров’я №69/307 від 06.06.2008 р., а також зміни до нього, внесені відповідним наказом №3/8 від 12.01.2001 р., втратили чинність на підставі наказу того ж відомства №46/133 від 03.03.2009 р.

Отже, під час реалізації ліків керуємося Законом «Про лікарські засоби», яким передбачено, що на території України можуть реалізовуватися лише зареєстровані лікарські засоби. Реалізація громадянам лікарських засобів, на які відсутній сертифікат якості, забороняється. Окрім цього, особи, винні в порушенні законодавства, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність. А відповідно до п. 5 «Правил торгівлі лікарськими засобами в аптечних закладах», які затверджено постановою Кабінету Міністрів України 17.11.2004 р. за №1570, торгівля в установленому порядку лікарськими засобами на території України може здійснюватися за наявності сертифіката якості виробника. Продаж лікарських засобів без копії сертифіката якості виробника є підставою для анулювання ліцензії. Тим самим нормативним актом, п. 16, передбачено, що всі поставки лікарських засобів обов’язково супроводжуються відповідними документами. Отже, реалізатори мають повне право вимагати надання сертифіката якості одночасно з поставкою товару або не реалізовувати його до надання необхідних документів.