У будівлі захопленого управління СБУ Донецької області утримують місцевого фотожурналіста Антона Скибу, який допомагав знімальній групі CNN як перекладач. Про це повідомили колеги Антона. Журналіста викрали в самісінькому центрі — в готелі «Донбас палас», куди приїхали троє озброєних бойовиків. Визволити заручника на ранок четверга не вдалося.

Голові контрольно-ревізійного управління громадської організації «Громадська платформа України» Ігорю Марусенку вдалося вийти живим і неушкодженим за добу після перебування в руках бойовиків. За словами дружини активіста, її чоловіка схопили поблизу Мар’їнки — райцентру неподалік Донецька. «Всі речі у нього забрали і з зав’язаними очима завели в посадку, там розпитували про його діяльність. Уранці вони пішли, його залишили зв’язаним у посадці», — йдеться в повідомленні громадської організації.

Викрадення громадських активістів, журналістів, правоохоронців, які відмовилися присягати «ДНР», стали буденною справою на території, що контролюється терористами. У Київському районі обласного центру озброєні люди викрали з квартири співробітника карного розшуку Київського райвідділу та його батька, пенсіонера МВС. Обох заручників відвезли в невідомому напрямку. Як повідомили у відділі зі зв’язків із громадськістю обласного управління міліції, розпочато кримінальне провадження за статтею «викрадення людини, вчинене за попередньою змовою групою осіб або способом, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або таке, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї».

Терористи виявляють підвищений інтерес і до звичайних громадян. Щодня з’являються повідомлення про те, що в обласному центрі чоловіків призовного віку виловлюють на вулицях і забирають або до «армії ДНР», або на риття окопів. На жаль, чутки підтверджуються.

— Мій 30-річний син проходив центральною вулицею біля собору. Зупинився «джип», із нього вийшли люди в камуфляжі. Зажадали показати документи. Син простягнув паспорт. Ті погортали. «Ну, хлопче, ти «попав». Забираємо тебе з нами», — сказав хтось із бойовиків. Хлопець не став чекати, а кинувся бігти. Паспорт залишився в руках бойовика. Син не ночував удома, думав, знайдуть за пропискою. Зробили тимчасовий документ, за кілька днів син виїхав за ним до Запорізької області, —розповів «Голосу України» один донецький пенсіонер.

«Сусіда з трьома приятелями сидів у гаражі, вовтузилися з машиною. Приїхали люди зі зброєю, наказали збиратися — рити окопи. Сусіда вмовляв не забирати його: мовляв, мати лежача на руках, 80-річна. Вони змилостивилися. Його відпустили, а трьох інших — забрали», — переповідає мешканка Петровського району обласного центру.

У кращому випадку заручників утримують від трьох до семи днів і змушують виконувати важку роботу на базах бойовиків. У гіршому —відправляють рити окопи до місць бойових дій і використовують цивільних як «живий щит».

З підписантами «меморандуму з терористами» розберуться 

Міський голова і начальник міліції пояснюватимуть у прокуратурі, чому підписували «меморандум» з терористами. Розслідування у кримінальному провадженні за статтею «службова недбалість» проводить слідчий відділ прокуратури Донецької області. Приводом став прийнятий 15 травня в Маріуполі «меморандум про порядок та безпеку»,  підписаний керівництвом міста, правоохоронцями, керівниками металургійних комбінатів і місцевим лідером самопроголошеної «ДНР». У документі зазначалося, що «лідери ДНР, народні дружини, міліція забезпечують у Маріуполі відмову від будь-яких незаконних дій (насильство, захоплення будівель, застосування зброї)». «Одночасно ми спільно звертаємося до київської влади з пропозицією прибрати військові блокпости зі шляхів, які ведуть до Маріуполя. Порядок на в’їздах до Маріуполя повинна забезпечувати міська міліція за підтримки народної дружини», — вважали учасники меморандуму. За інформацією прес-служби облпрокуратури, встановлено, що посадовці міської ради та міліції брали участь у спільній нараді з представниками так званої «ДНР» і за підсумками підписали спільний документ. «Наразі проводиться комплекс слідчих дій, допитують учасників спільного засідання з бойовиками незаконного військового формування. Діям усіх високопосадовців, які співпрацювали з членами вказаного угруповання, буде надано жорстку правову оцінку в межах чинного законодавства», — йдеться в повідомленні. Нагадаємо, що самопроголошеного «народного мера» Маріуполя Дениса Кузьменка затримали під час спецоперації бійці добровольчого батальйону самооборони. 

Дітей-сиріт нарешті вивезли на оздоровлення 

До оздоровчого центру «Голубок» у Святогірську привезли 34 вихованців Мар’їнської школи-інтернату № 1, яких тривалий час не могли відправити на оздоровлення. Раніше через бойові дії в місті сиріт разом із педагогами евакуювали до обласного центру і розмістили в обласній школі-інтернаті № 1. Але в закладі з’явилися представники «ДНР», які вимагали від керівництва оформити документи на виїзд дітей до Росії. Сепаратисти заборонили оздоровлення інтернатівців на території України і погрожували педагогам. Деякі деталі того, як вдалося вирішити проблему, оприлюднювати ще зарано. Але завдяки зусиллям небайдужих людей сироти із Мар’їнки залишили місто і дісталися Святогірська. Вдалося вивезти і вихованців обласної школи-інтернату: вони благополучно проминули всі блокпости «ДНР» і будуть розміщені в дитячому оздоровчому центрі «Зоряний» неподалік  Мелітополя Запорізької області, повідомили в управлінні освіти обласної держадміністрації. Раніше представники «республіки» забороняли виїзд до українських оздоровчих закладів вихованцям дитячих будинків у Краматорську та Артемівську. Із великими труднощами малюків вдалося евакуювати з небезпечної території.

Донецька область.