На Запоріжжі з’явилася аграрна компанія, яку поважають і в інших регіонах
З Вадимом Коверником ми познайомилися, коли він тільки-но починав освоюватися на посаді генерального директора аграрної корпорації. Це — яскравий представник молодого покоління, яке стрімко вривається в бурхливий вир політичного життя й тіснить на вершині ділового Олімпу стару еліту, котра, потрапивши в розряд небожителів, забула, що простий народ живе на землі. Однак час не стоїть на місці, а ми давно не зустрічалися. І, пояснивши, що нині працює в іншій команді, Вадим Анатолійович запросив побувати на Дні поля в Розівському районі.
День поля з «Сингентою» і «БАСФом»
До Розівки від Запоріжжя неблизький світ — аж 170 кілометрів, але ми пролетіли їх менш як за дві години. Поряд з демонстраційним полем на узбіччі автотраси Запоріжжя — Маріуполь побачили велике скупчення престижних іномарок, і лише одна пошарпана «Нива» підтвердила, що тут зібралися не олігархи, а звичайнісінькі керівники сільгосппідприємств...
За Кінськими Роздорами, де починається Приазовська височина, ще подекуди цвіли соняшники, а тут вони вже посхиляли чималі голови з дозріваючим насінням. На кілометровому відрізку демонстраційного поля посіяно 44 ранні та середньостиглі гібриди головної олійної культури світових селекційних центрів, але нас цікавили тільки ті, що надала «Сингента». Тому в ролі екскурсовода виступав кандидат сільськогосподарських наук, начальник відділу продажів департаменту насіння цієї компанії в Україні Микола Хмарський, а його доповнював технологічними викладками щодо хімічного захисту рослин від бур’янів і хвороб регіональний директор компанії «БАСФ» по півдню України Олександр Бардадименко.
Людей з’їхалося чимало, і хоча не кожен керівник дотягував до рівня таких «китів», як Герой України, директор ТОВ «Гайчур» Новомиколаївського району Анатолій Головко чи директор ПП «Росія» Бердянського району Анатолій Ніколенко, іншим теж пальця в рот не клади. Запитання так і сипалися, і не завжди вони були зручними, особливо щодо обґрунтованості цін на насіння та гербіциди, але сторони швидко дійшли згоди. І, як потім висловилися представники харківської, луганської та донецької делегацій, вони не пошкодували про свою поїздку на Запоріжжя. Бо було і з чого вибирати, і чого повчитися. Той самий середньостиглий гібрид Мелдімі, з якого почався демонстраційний показ, не лише здатний давати високі врожаї в жорстких кліматичних умовах на бідних грунтах, а й стійкий до комбінованого гербіциду суцільної дії «Євролайтнінг» та має імунітет до нових рас такої небезпечної хвороби соняшнику, як вовчок. Щодо останнього, то це — проблема з проблем. Вовчок спустошив поля в Іспанії, Туреччині та в деяких Балканських країнах, довівши врожайність соняшнику до 3 — 4 центнерів з гектара, а нещодавно дістався і до сусідньої з Україною Ростовської області. Тож біда чатує недалеко, і до неї треба бути готовим, аби не застала зненацька...
Молоді, але не ранні
«Бізон-Тех 2006» — нова на Запоріжжі компанія з амбіційним керівництвом. Та про таких кажуть: хоч і молоді, але не ранні. Бо це глибоко обізнані в своїй справі люди, з великим досвідом роботи на керівних посадах в агробізнесі.
Свій сороковий день народження директор Віталій Боговін зустрів за кермом «Кавасакі», їдучи з Криму на Запоріжжя. У нього так: машина — для роботи, мотоцикл — для душі. Віталій закінчив Ногайський сільськогосподарський технікум та Дніпропетровський сільськогосподарський інститут. Починав у колгоспі «Україна» Куйбишевського району бригадиром і там же після реформування десять років працював заступником директора сільгосппідприємства з комерції. Потім шість років очолював агрофірму «Батьківщина» в сусідньому Пологівському районі, після чого життєвий шлях привів у «Бізон».
А виконавчий директор Вадим Коверник у свій день народження обов’язково купається в освяченій ополонці, бо мама подарувала йому життя на Водохреще. Йому ще тільки тридцять чотири. Навчаючись на денному відділенні економічного факультету Запорізького державного університету, вже працював фінансовим директором приватного підприємства, що дуже швидко виросло в потужну корпорацію. З вересня 1999-го по січень 2008 року Вадим Анатолійович вів її як генеральний директор.
Тож коли такі особистості об’єднуються заради спільної справи, вона неодмінно процвітатиме. «Бізон-Тех», навівши мости з головними світовими і європейськими виробниками насіння сільськогосподарських культур (компаніями «Сингента», «Піонер», «Монсанто», «Лімагрейн», «Коссад Семанс») та засобів захисту рослин («Сингента, «БАСФ», «Монсанто»), впевнено заявив про себе торік. А нинішнього року підприємство вже є їхнім офіційним дистриб’ютором і планує налагодити тісні партнерські зв’язки ще й з такими виробниками пестицидів, як «Дюпон», «Байєр», «Доу Агросайєнсіс».
— Ми б з великою радістю підтримували вітчизняних товаровиробників, — ділиться наболілим Вадим Коверник. — Але ж подивіться, куди завело наші провідні селекційні інститути убоге державне фінансування! Тому й сіють тепер на своїх полях селяни зарубіжні гібриди соняшнику, кукурудзи та ріпаку. Щодо хімічних засобів захисту рослин, котрі відповідали б світовим стандартам, то їх на Україні не виробляють зовсім. Тому залишається лише одна своя ніша — мінеральні добрива.
Підприємство, яке зарубіжні партнери на знак поваги називають компанією, стрімко розвивається. Воно має центральний офіс у Запоріжжі, основний склад у райцентрі Куйбишевому та філію в Токмаку. Торік почали працювати філії в Луганську, у Волновасі Донецької області, нинішнього року відкрилася філія у Харкові, котра має своїх представників у сільських районах. Зараз ведеться підготовка до створення дилерської мережі в Дніпропетровській, Полтавській та Кіровоградській областях. Щоб потім заявити себе не просто регіональним лідером з оптової торгівлі та постачання насіння, засобів захисту рослин та мінеральних добрив, а й одним з національних дистриб’юторів провідних світових компаній. Не сильно замахнулися? Мабуть, ні. Бо хто міг подумати раніше, що частину своїх товарних посівів молоде підприємство перетворить на демонстраційні поля для просування кращих сортів і гібридів зернових і технічних культур із повним технологічним супроводом? І такий День поля, що справив глибоке враження на керівників та фахівців сільгосппідприємств кількох областей, у «Бізоні» провели вже втретє.
Сміливість міста бере
Честолюбство притаманне здебільшого молодим, кому енергії та життєвих сил не позичати, а попереду — велике життя. А коли в такому квітучому віці амбітні плани ще й спираються на знання справи і досвід, то тут і всі карти в руки. Не випадково ж кажуть, що сміливість міста бере. І таки бере, що підтверджує карта ділових зв’язків підприємства. Нині в «Бізоні-Тех 2006», думаючи про створення нових філій в інших регіонах, запрошують до співпраці енергійних людей, котрі не лише вміють нешаблонно мислити, а й не бояться взяти на себе відповідальність за доручену ділянку роботи. Бо на порозі — нова посівна кампанія, і треба, щоб селяни зустріли свій день, який цілий рік усіх годуватиме, у всеозброєнні. Саме надійність, обов’язковість та оперативність у виконанні договірних зобов’язань, помірні ціни на матеріально-технічні ресурси та різні преференції аграріям і вивели молоде підприємство в лідери. Тому телефони Віталія Боговіна та Вадима Коверника керівники сільгосппідприємств знають напам’ять, а в рекламних добірках компаній «Сингента», «БАСФ» та «Монсанто», опублікованих у найпопулярніших аграрних журналах України, «Бізон-Тех 2006» посідає почесне місце як їхній основний партнер на Запоріжжі.
На знімку: виконавчий директор ПП «Бізон-Тех 2006» Вадим Коверник та директор Віталій Боговін задоволені вирощеним врожаєм.
Фото автора.
«Бізон-Тех 2006» запрошує до співпраці!
Запорізький офіс: м. Запоріжжя, вул. Чумаченка, 40, тел. (8-061) 213-58-00, 213-60-61, 213-60-62. Куйбишевська філія: смт Комиш-Зоря, вул. Вокзальна, 2 А, тел. (8-06147) 2-06-03.
Токмацька філія: м. Токмак, вул. Гоголя, 46 А, тел. (8-06178) 4-54-34.
Луганська філія: м. Луганськ, вул. Відродження, 11 П, оф. 103, тел. (8-0642) 35-71-49.
Харківська філія: м. Харків, просп. Маяковського, 199, корп. Б (SunCіty), оф. 623, тел. (8-057) 763-29-76, 763-29-75.
Волноваська філія: м. Волноваха Донецької обл., вул. 60 років СРСР, 6, тел. (8-06244) 4-14-31.
E-maіl: vadіm_kovernіk@ukr. net