Український уряд створив Комітет із запровадження санкцій проти Російської Федерації. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів повідомив прем’єр Арсеній Яценюк.

«Україна запровадить санкції щодо кожної фізичної особи, яка має паспорт громадянина Російської Федерації і яка підтримує терористів і сепаратистів в Україні», — сказав він та уточнив, що комітет проаналізує всі компанії-резиденти Російської Федерації. По-перше, йдеться про персональні санкції щодо фізичних осіб, у тому числі й посадовців Російської Федерації, причетних до зазіхання на територіальну цілісність і незалежність української держави, до тероризму і його фінансування, підтримки та створення незаконних збройних формувань на території України. І, по-друге, секторальні санкції стосуватимуться компаній та суб’єктів публічного права, які прямо чи опосередковано підтримували бандитів і терористів. Зокрема, йдеться про постачання Російською Федерацією зброї терористам та сепаратистам.

За дорученням прем’єра перелік персональних та секторальних санкцій проти юридичних і фізичних осіб Російської Федерації має бути підготовлено протягом десяти днів.

А враховуючи, що Україна і Росія є учасниками Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, наша держава направить Росії офіційну ноту щодо порушення нею цієї конвенції. «Україна вважає, що Росія безпосередньо причетна до фінансування терористів на території України, до відправки зброї, тренованих агентів і підтримки бандитів і терористів, які вчиняють злочини проти людяності на території Української держави», — наголосив прем’єр та додав, що відповідно до вимог конвенції, остаточне рішення ухвалить Міжнародний суд ООН.

Не забув уряд і про внутрішніх фінансистів тероризму та сепаратизму. Прем’єр повідомив, що МВС разом з СБУ та Генпрокуратурою створюють спеціальну слідчу комісію щодо розслідування причетності народних депутатів України та інших посадових і фізичних осіб та компаній до фінансування антидержавної діяльності.

«Спеціальній слідчій комісії невідкладно розпочати роботу щодо притягнення до кримінальної відповідальності всіх, хто платить гроші за те, щоб вбивали українських військових, усіх, хто платить гроші за те, щоб знищували українську незалежність, усіх, хто працює проти України», — наголосив А. Яценюк та повідомив, що цю комісію очолить міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Прем’єр також повідомив, що сьогодні переконуватиме парламент внести зміни до держбюджету, оскільки «треба фінансувати армію, треба відновлювати ті території, які були знищені терористами, треба утримувати країну на плаву». При цьому глава уряду заявив, що не терпітиме жодних торгів і шантажу.

 

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, міністр соціальної політики України Людмила Денісова.

Фото з сайту http://www.kmu.gov.ua.