У Житомирській обласній клінічній лікарні імені Олександра Гербачевського відкрито відділення рентген-ендоваскулярної хірургії та інтервенційної радіології. Тут виконують діагностику і лікування  усіх хвороб, пов’язаних із серцево-судинною системою.
На придбання сучасного ангіографічного комплексу з обласного бюджету було виділено 8,5 мільйона гривень. У лікарні підготували приміщення, де провели капітальний ремонт, закупили додаткове обладнання — на це пішло ще понад мільйон гривень.
— Здоров’я і життя людей — найдорожче, — наголосив, коментуючи ці цифри, голова ОДА Юрій Забела. — Вкладати кошти в медицину потрібно за будь-яких обставин, навіть якщо доводиться зменшити видатки на інші потреби.
Щороку в області реєструють близько 14 тисяч пацієнтів із захворюваннями серцево-судинної системи. Торік тільки від інфаркту міокарда померло 129 людей, за сім місяців цього року — 61 чоловік. Крім того, щороку на гострий інсульт головного мозку хворіє близько 1000 пацієнтів, з них майже триста помирають, а ще 200 стають інвалідами.
Інтервенційна радіологія — один із найпрогресивніших методів діагностики і лікування кардіологічних захворювань. Операції на «відкритому» серці й медикаментозне лікування значно поступаються новій методиці. Вона не пов’язана з відкриттям грудної клітки — більшість операцій здійснюються всередині судин за допомоги спеціальних катетерів і не вимагають тривалого післяопераційного відновлювального періоду.
Фахівці очікують високої медичної та економічної ефективності також при лікуванні пацієнтів з хворобами нирок, печінки тощо. Можна успішно здолати, наприклад, проблеми в артеріях нижніх кінцівок — тоді не доведеться проводити ампутації.
Судинний хірург Роман Борущак підкреслив ефективність нового обладнання для боротьби з раком. Особливо у випадках, коли пухлини не підлягають оперативному втручанню, або коли основне вогнище видалено, а залишилися окремі метастази, до яких важко добратися. За допомогою цього апарата через судини, які живлять пухлини, катетерами підводять спеціальні ліки, що знищують пухлинні клітини, а також закривають судину, яка живить пухлину.
— Для роботи з ангіографічним комплексом у нас є кваліфіковані фахівці. Вони навчалися в провідних клінічних центрах Києва, — повідомив головний лікар обласної клінічної лікарні Михайло Борщівський.
Фото автора.